In een oud schoolgebouw midden in het centrum van Papendrecht stellen de broers Wouter en Marius Timmer hun bedrijf open voor christelijke ondernemers om te aanbidden, te bidden en te praten. ‘Soms loopt een avond helemaal anders dan gepland.’
TEKST: RICK STOORVOGEL | BEELD: MICHIEL PATER
“Door mijn broer Wouter ben ik eigenlijk betrokken geraakt bij CBMC”, vertelt Marius Timmer. Hij is een van de drie gastheren op de avonden van Team Drechtsteden. “De avonden hebben een heel open karakter. We praten niet over leden, maar over bezoekers. Daardoor ervaren mensen een lage drempel en voelen ze zich hier snel thuis.” En dat heeft effect. De bezoekers komen niet alleen uit de omgeving van Papendrecht, maar ook van Goeree-Overflakkee en zelfs uit Zeeland.
Pizza’s
Het team komt een keer per drie weken samen. Gemiddeld zijn er zo’n zestien ondernemers, waarbij ook hun partners van harte welkom zijn. Vanavond is het iets rustiger, maar de sfeer is er niet minder om. Voor wie dat wil, is er de mogelijkheid om vanaf 18.00 uur samen te eten: pizza’s. Na de pizza’s wordt er druk geracet op een groot scherm. Gefocust stuurt Ad Peekstok zijn Formule 1-wagen over het circuit. “Dit is eigenlijk een studentenvereniging voor de christelijke ondernemers”, vertelt hij lachend.
Ad beheert in het dagelijks leven de planningssystemen van een groot transportbedrijf in de olie- en gasindustrie. Daarnaast is hij met een vriend een staalhandel aan het opzetten. Hoewel het bedrijf nog in de kinderschoenen staat – “we zitten letterlijk nog op een zolderkamer” – had Ad wel het gevoel dat hij met dit bedrijf moest starten. “Ik had het idee dat dit de bedoeling was van de Grote Baas; dat hij er iets groters mee wil gaan doen.”
Veilige oefenomgeving
Nadat de avond gezamenlijk begonnen is met persoonlijke mededelingen van bezoekers, gebed en aanbidding, is het tijd om een laag dieper te gaan. Iedere avond bereidt een van de vaste bezoekers een onderwerp voor. Dat kan gaan over hoe je God betrekt in je onderneming of er wordt een thema uit de Bijbel toegelicht. Ad vertelt vanavond iets over Jezus als Losser en Verlosser. Wat zegt de Bijbel hierover? Hij neemt het team mee door de Bijbel: hoe er in het Oude Testament gesproken werd over een losser en hoe Jezus dit toepast in het Nieuwe Testament. Net als in de joodse cultuur van het Oude Testament duurt bij Jezus een schuld niet voor eeuwig, maar altijd tot aan het jubeljaar.
Volgens Charles Hofman, ook een van de drie gastheren, is er bewust voor gekozen om iedereen een keer aan het woord te laten. “Dit team is een veilige oefenomgeving om te leren getuigen en te spreken. Ook al komen de bezoekers van uiteenlopende denominaties en verschillen we soms van mening, toch vinden we daar berusting in en weten we elkaar te vinden. Soms loopt de avond ook volledig anders. Dan spreekt de heilige Geest tot ons en kan het programma volledig omgegooid worden.”
Na het praatje is er een break en gaat het team in gespreksgroepen uiteen. Dit biedt de mogelijkheid om op persoonlijk niveau met elkaar te praten. Charles licht van tevoren toe dat er drie belangrijke waarden zijn binnen deze groepen:
- Vertrouwelijkheid
Alles wat in de groep verteld wordt, blijft in de groep. - Geen veroordeling
Alleen God oordeelt. - No fixing
Draag niet meteen oplossingen aan en gebruik persoonlijke ervaringen om je mening te uiten.
God in je onderneming
Tijdens de ‘derde helft’ vertelt Marius onder het genot van een drankje: “We merken dat veel bezoekers het fijn vinden om met andere ondernemers over het geloof te praten. Wel willen ze een trede dieper gaan. Ze zeggen dan: ‘Over het geloof kan ik ook in de kerk praten; ik ben bij dit team juist erg benieuwd hoe ik God in mijn onderneming kan betrekken. Hoe ik dat praktisch kan toepassen.’ Dat is wel iets waar we steeds meer naar op zoek zijn. De balans tussen God in de ondernemer en God in je onderneming.”
Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier keer per jaar Business Contact magazine.