“Ik bereid buitenlandse mensen voor. Ze krijgen van mij te horen over Jezus en ik breng ze in contact met wijze christen-mannen die hen klaarmaken om terug te kunnen naar hun eigen land, hun eigen mensen. Dán krijg je echt een opwekking.” Dit is de bijzondere visie van de Hongaarse Szilard Egei voor zijn bedrijf; een bedrijf dat – anders dan de visie doet vermoeden – veiligheidscursussen geeft in vooral vreemde talen. Dit is het wonderlijke verhaal van een jonge ondernemer die ging voor geld, bang werd voor de hel en nu al biddend andere gelukszoekers inspireert om zendeling te worden in eigen land.

TEKST: LOES GROOTERS / PARTNERS IN TEKST | BEELD: EEF KIEKT 

“Mijn familie is heel arm, heeft niet gestudeerd”, steekt Szilard van wal. “Mijn leven lang hoorde ik daarom: je moet naar de universiteit; dan wordt jouw leven beter dan dat van ons.” Met slechts een sterk accent begint de Hongaar in vloeiend Nederlands en zonder stotteren het verhaal over zijn leven en onderneming. Zijn uitzonderlijk goede taalgebruik valt meteen op. Bijzonder, want hij woont nog maar sinds 2019 in Nederland. Tegelijkertijd niet zo verwonderlijk: hij is slim, heeft twee universiteitsdiploma’s (eentje in 2017 in twee jaar tijd in Nederland gehaald) en mag ‘ing’ voor zijn naam zetten. Zijn familie zal trots op hem zijn dat het doel gehaald is …

Zelfhulpboek leidt naar rijk Europa
Trots was Szilard zelf níet bepaald toen hij studeerde. “Meestal was ik erg verdrietig, vond ik mijn plek niet. Op de universiteit huilde ik veel.” Een tijd van verslavingen, niet naar school gaan en zelfhulpboeken over succes lezen, volgde. In die tijd vond hij ‘dé oplossing’: studeren in een West-Europees land: “Want dáár hebben ze geld.” Toen hij een mooi studieaanbod uit Nederland kreeg, vertrok hij in 2015 hiernaartoe.

Studenten uit goede families aan de drugs
Als kind vroeg hij zich al af wat de reden van het leven is, maar nu wist Szilard het: voor het geld en succes in West-Europa. “Al die succesvolle, rijke Nederlandse studenten uit goede families”, hij zag het helemaal zitten. Wat hij echter aantrof? “Ze zaten daar depressief aan de alcohol en drugs.” Langzaamaan kwam het besef dat het leven hier niet veel anders is dan in Hongarije. “Al die succesvolle kinderen en ze zijn tóch niet blij? Dan is de reden van het leven tóch iets anders”, was zijn conclusie.

‘Dan beland ik in de hel’
Het was in die tijd dat een vriend vroeg of hij in God geloofde. Een echt duidelijk antwoord had de Hongaar niet. Kort daarna kon hij niet slapen: “Ik had allerlei vragen over het leven en hoe het in elkaar zit. De vriend belde daarna prompt en gaf antwoord op precies de vragen die ik in mijn hart had. Maar … ik had ze hem niet gesteld! Dat raakte mij.” Tussendoor was hij door gebed ook al eens genezen van een pijnlijk en chronisch polsprobleem. “Door al die kleine dingen samen dacht ik: ‘Als de evolutietheorie niet waar is, dan moet er een God zijn, en Jezus. En dan ben ik verantwoordelijk voor alles wat ik gedaan heb en beland ik in de hel.’” 

Meer geloofsonderwijs in NL
Na alle overpeinzingen kon de twintiger maar één conclusie trekken: hij liet zich dopen. Eenmaal terug in Hongarije vond hij echter zijn plek weer niet. Ook snakte hij naar geloofsverdieping. In 2019 besloot hij na gebed dan ook om weer naar Nederland te gaan: “Daar is het geloofsonderwijs wat verder en dáár waren oudere mannen om me te helpen verder te groeien.”

Zand scheppen met twee diploma’s
Eenmaal terug in Nederland ging hij meteen aan het werk om in zijn levensonderhoud te voorzien. “Ik had twee bachelordiploma’s en ing voor mijn naam, maar begon als zzp’er in de bouw. Dat klinkt niet goed, maar ik verdiende veel en was er blij mee.” In zijn hart wist hij toen al dat hij hier ook is om over Jezus te vertellen. Daarnaast beloofde God hem tijdens gebed dat er wel iets nieuws op zijn pad zou komen. Zijn eerste gedachte hierbij? “Ah, dan kan ik met mijn diploma’s misschien toch iets beters doen dan zand scheppen.”

Door God gereserveerde plek
Voor zijn volgende stap had Szilard wel een VCA-veiligheidscertificaat nodig. Bij het examen dat hij hiervoor aflegde, trof hij een prijslijst voor – dure – veiligheidscursussen in alle talen, behalve in het Hongaars. “Dit kan ik gewoon zélf geven!”, besefte hij. “Toen kreeg ik rust over me en sprak de heilige Geest dat die cursus nog niet in het Hongaars werd gegeven, omdat Hij die plek voor mij had gereserveerd.” Kort daarna werd de zzp’er hiervoor door opleidingsorganisaties ingehuurd. 

Cursisten als nummer
Ondertussen investeerde hij flink in persoonlijke ontwikkeling door ook zelf allerlei cursussen te volgen. Daar trof hij veel andere mensen uit het buitenland en viel hem wat op: “Bij veel cursussen ben je een nummer. De cursussen zijn duur, bevatten veel leugens en worden vaak gegeven door slechte docenten. Of je het als docent goed doet of niet, dat maakt soms niet eens uit; als er maar niemand klaagt en het geld binnenkomt.” 

Vreemdeling helpt vreemdeling
Het stimuleerde Szilard om te stoppen met lesgeven bij die organisaties en hier zelf een bedrijf in te beginnen. Sinds april is dat er, met de klinkende naam: ExpatSafety.nl. “Ik ben expat en de bijbel spreekt over vreemdelingen. Ik voel me als vreemdeling geroepen naar Nederland om de vreemdelingen te helpen. Mijn visie is dan ook: niemand komt naar Nederland voor eten of een goed gezin – iedereen wil meer geld, een andere levensstijl of drugs. Ik kan al die mensen vertellen: ‘Ik stond er zo ook in, maar dat is het antwoord niet. De Heer Jezus is het antwoord!’”

Training in veiligheid en evangelie
Deze visie plaatste de Oost-Europeaan wel een beetje voor een rare situatie: de cursisten komen om te leren over veiligheid, maar krijgen (ook) een ‘preek’: “Soms sprak ik wel een half uur over Jezus en het evangelie. Ook begon ik mensen te genezen.” Al gauw kwam hij echter tot de conclusie: “Andere trainers praten een half uur over auto’s, voetbal of vrouwen, dus het mag wél. En anders doe ik het in de lunchpauze.” 

Voorbereiding door Jezus zelf
Een ontdekking die het wel makkelijker maakte om binnen te komen bij cursisten, is niet over Jezus te spreken, maar te vragen hoe ze denken over de reden van het leven. En of er meer in het leven is dan wat er gebeurt. En wat als dit leven over is…? “Kortgeleden stelde ik die vragen ook en zei een cursist: ‘Ik dacht hier twee dagen geleden heel sterk aan.’ Ik zie dus dat Jezus mensen voorbereidt en mij kan gebruiken. Daarom wil ik een platform geven voor meer ontmoetingen.” Sinds de start geeft Szilard trouwens cursussen in onder meer het Hongaars, Engels en Nederlands. En plannen voor méér liggen er al: “Ik wist dat ik meerdere talen moest geven en wilde Pools en Roemeens erbij gaan doen. Maar God spreekt nu naar mij over een cursus in het Russisch en Oekraïens; die markt is nog niet zo ontwikkeld.” 

Hoop voor als hij in de put zit
Het lijkt dus allemaal goed te gaan voor en met de ex-gelukszoeker. Toch is het schijn die bedriegt. “Soms zit ik in de put en krijg ik uitdagingen. In de zomer twijfelde ik zelfs of ik moest stoppen met mijn bedrijf; het ging niet en ik vroeg me af of God het misschien niet zegent, terwijl ik hier toch veel profetieën over had. Maar inmiddels besef ik: zo is het goed. Het draait niet om mij. Het draait om transformatie. Het doel van het christendom is niet naar de hemel gaan, maar op de aarde al veranderd leven en impact hebben. Dus om hier de mensen en samenleving te veranderen.”

Boodschap van God voor ondernemers
Als Szilard weer in de put belandt, weet hij nu: “Ik moet mezelf eraan herinneren: ‘God heeft je naar deze plek en deze stap gebracht. Hij heeft me gezegd wat Hij gaat doen.’ Vaak zie je in je leven namelijk het tegenovergestelde en denk je dat je iets niet goed deed. Maar als je naar het leven van Jozef kijkt, dan heb je geen uitleg meer nodig over waarom het zo gaat. Ik moet het verhaal dus vooral voor mezelf vaak vertellen. Daarnaast heb ik het op mijn hart om met de lezers van Business Contact te delen: je moet je de woorden van God en zijn beloften en profetieën herinneren in moeilijke tijden.”

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier keer per jaar Business Contact magazine.

LEES MEER

Impact Stories

meer

Lezen

Dit artikel verscheen in Business Contact.
Vraag een gratis proefexemplaar aan of
neem een een abonnement en ontvang
vier keer per jaar Business Contact magazine.

49 per jaar

BIJ CBMC AANGESLOTEN

Bedrijven