In 2017 bracht God een ommekeer teweeg in Yvonnes leven. De jaren daarvoor waren, onder meer door een scheiding, pittig geweest. In dat jaar kreeg ze een veel persoonlijker relatie met Hem. De gevolgen daarvan waren groot. Uiteindelijk besloot ze zelfs haar bloeiende accountancypraktijk op te doeken. Een gesprek over leven met God, en hoe Hij vaak wacht tot vijf voor twaalf.

TEKST: ELLES ASSINK- KROON | BEELD: JOSJE BLOKLAND

Dat keerpunt in 2017 kwam voor Yvonne, hoe passend, op 1 januari. “Ik was op dat moment met mijn dochter in Londen. Nieuwjaarsdag viel op een zondag en we gingen naar de Hillsong-kerk daar. De voorganger vroeg wie van het nieuwe jaar Gods jaar wilde maken – in plaats van jouw jaar, zoals dat meestal gaat. Als je dat wilde, moest je gaan staan. Ik had net een heel heftig jaar achter de rug. Zowel privé als zakelijk. Dus ik dacht: ‘Slechter dan vorig jaar kan het niet. Dan maar Gods jaar in plaats van mijn eigen jaar.’ Dus toen ben ik gaan staan. En dat heeft heel veel in gang gezet.”

Van hoge pieken naar diepe dalen
Ze was altijd al oprecht gelovig. Maar dat ze voor God van waarde is, had ze tot dan toe nog niet écht ervaren. “Ik heb mijn hele leven geprobeerd me aan de geboden te houden. En ik wist wel dat Gods liefde genade was. Maar ergens dacht ik altijd nog dat ik Zijn liefde waard moest zijn. Nu weet ik dat dat Hij van mij houdt om wie Hij is – niet om wie ik ben. Echt levensveranderend.” Dat was trouwens niet de enige verandering dat jaar: ze genas ook van haar chronische rugklachten en leerde haar nieuwe man kennen.

In 2018 verhuisde ze naar Gorinchem om daar met hem opnieuw te beginnen. Het leven leek haar eindelijk toe te lachen. Toen volgde er een nieuwe tegenslag: een cyste bleek borstkanker te zijn. Vlak na haar verhuizing belandde ze in een zwaar behandeltraject. “Bij de diagnose dacht ik eerst: ‘Waar heb ik dat aan verdiend?’ Die gedachte kon ik gelukkig snel van me af zetten. Want zo werkt het natuurlijk niet. Als je met God leeft, betekent dat niet dat je leven altijd over rozen gaat.”

Een God van nabij
Het was een moeilijke, maar bijzondere tijd. Ze ervaarde God toen als heel nabij. “Hij gaf mij echt kracht voor elke dag. Op een gegeven moment had ik er zelfs vrede mee als ik niet zou genezen, al heeft het wel even geduurd voor ik zover was. Maar uiteindelijk kon ik me helemaal overgeven aan God.” Ze genas wél – of het nu door de chemo kwam of op een bovennatuurlijke manier gebeurde. “De arts zei tegen mij: ‘De chemo heeft z’n werk gedaan.’ Toen zei ik: ‘Nou, God zij dank.’ Het gaat uiteindelijk niet zo zeer om die genezing. Maar om het dagelijkse leven met God. Dat Hij erbij is, in welk dal je ook zit.”

Yvonne krabbelde op en ging weer meer werken. Ze had op dat moment al jaren een bloeiende accountancypraktijk met een volle portefeuille. In 2021 vierde ze het tienjarige bestaan van haar onderneming. “Ik heb toen mijn bedrijfsnaam veranderd. En een nieuwe website laten maken. Dus ik was eigenlijk helemaal klaar voor de toekomst.” Toch kreeg ze begin 2022 ineens twijfels. “Een nieuw jaar is weer een nieuwe cyclus, van jaarrekeningen opmaken, aangiftes doen en ga zo maar door. Ik dacht: wil ik dit nog wel?”

Best een spannende gedachte, omdat zij de kostwinner is. Dat was destijds een bewust besluit, want zo kon haar man zich richten op uitreiken naar de medemens. Hij begeleidt mensen die vastlopen in het leven met Jezus. En hij geeft Alpha-cursussen en discipelschapstrainingen. Dat doet hij via Vitality Inside, een stichting die het stel samen met een paar anderen oprichtte. Toch kreeg ze steeds meer het idee dat ze ruimte moest maken. “Ik had gewoon te veel werk. Daardoor had ik geen tijd voor andere dingen die ik belangrijk vind. Zoals mensen opzoeken of meedraaien met de Alpha-cursus in de gevangenis.”

Het laatste duwtje
Ze ging naar God om te vragen wat ze moest doen. “God sprak op verschillende manieren. Soms door de bijbel, soms door wat iemand zei en soms door een gedachte.” Vlak voor de zomer van 2022 overleed een goede vriend. Dat gaf haar het laatste duwtje dat ze nodig had. “Het leven kan zo maar ineens voorbij zijn. Wil ik dan voor m’n werk geleefd hebben? Dus toen heb ik, in overleg met mijn man, de knoop doorgehakt.”

Het helpt dat ze altijd nog interim-klussen kan doen om snel wat geld te verdienen. Toen het besluit eenmaal was genomen, voelde ze er dan ook veel rust bij. Er kwam wel een nieuw vraagstuk voor in de plaats: wat te doen met haar klanten? “Ik werkte natuurlijk veel alleen. Mensen zaten bij mij vanwege mij. Dus ik wilde mijn klanten goed overdragen.”

Sterk staaltje van Gods leiding
Uiteindelijk vond ze een geschikte partij. Die haakte echter op het allerlaatste moment af. Wat er daarna gebeurde, ziet Yvonne als een sterk staaltje van Gods leiding. “Een uurtje nadat ik had gehoord dat het niet doorging, kreeg ik een LinkedIn-verzoek. Gert-Jan Struik van Struik Accountants hier uit Gorinchem vroeg of we een keer koffie konden drinken.” Toen ze daarop instemmend reageerde, belde hij gelijk terug. Tijdens dat gesprek leek er een goede klik te zijn.

“Samen met mijn man ben ik er diezelfde middag nog heen gegaan. We ontdekten dat we hetzelfde in het leven staan. Gert-Jan is ook christen. En we werken op dezelfde manier. Kwalitatief hoogstaand, maar niet te formeel.” Zelf was het niet in haar opgekomen om Struik te benaderen. Haar klanten zaten elders in het land, dus ze had het niet zo dicht bij huis gezocht. Wat het nog specialer maakte: Gert-Jan had de dag ervoor door verschillende oorzaken ineens veel ruimte gekregen. De deal kwam dan ook snel rond. “Zo’n wonder van God, hoe dat is gegaan in die week. Al onze eigen plannen liepen dood. Maar Hij bracht ons bij elkaar. Bijzonder dat Hij het zo stuurt dat iedereen erbij gebaat is.”

Vertrouwen in de toekomst
Yvonne stopte per 1 januari. En wat nu? Dat weet ze nog niet. Maar dat het allemaal zo bijzonder liep, geeft haar vertrouwen voor de toekomst. “Ik heb nog geen concrete plannen. Misschien dat het iets met jongeren wordt; ik zie mezelf wel voor de klas staan. Dat ben ik nu aan het onderzoeken. Maar ik ken God als Iemand van vijf voor twaalf. Dus het kan ook best iets heel anders worden. Ook dat is leven met God. Dat je het soms gewoon nog even niet weet. En dat het dan ook goed is.”

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier ik per jaar Business Contact magazine.

LEES MEER

Impact Stories

meer

Lezen

Dit artikel verscheen in Business Contact.
Vraag een gratis proefexemplaar aan of
neem een een abonnement en ontvang
vier keer per jaar Business Contact magazine.

49 per jaar

BIJ CBMC AANGESLOTEN

Bedrijven