Grote stapels met planken en luidruchtige zaagmachines staan op het terrein van Multihout in Leeuwarden. In de fabriek zijn mensen aan het werk die met zorg en aandacht de planken bewerken. Alles ademt de geur van hout; een geur die in het DNA van de familie Miedema zit.

TEKST EN BEELD: RUTH DE JONG

Als kleine jongen speelt Freek Miedema al tussen het hout. Hij mag bij de grote machines de vloer aanvegen en samen met opa brengt hij spullen rond bij de klanten. Freek krijgt de liefde voor hout met de paplepel ingegoten. Het zijn herinneringen waar hij met een goed gevoel op terugkijkt. “Ik ben opgegroeid tussen het hout. Nu ik zelf kinderen heb, geniet ik ervan om te zien hoe ook zij met hun fietsje door de zaak fietsen. De mooie jeugd die ik heb gehad gun ik hun ook.”

Stokje overdragen
Freek begint zijn carrière met een studie Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam en hij werkt voor verschillende houthandels. Later krijgt hij de leiding over Miedema Watersport. “Op een dag werd mij plotseling gevraagd of ik een deel van het bedrijf van mijn vader over wilde nemen. Dit is het oudste stukje van het bedrijf van de familie, waar mijn overgrootvader mee begonnen is. Het zou eerst aan een andere partij worden verkocht en ik had twee dagen de tijd om te beslissen of ik het wilde doen.” Freek hoeft niet lang na te denken. Hij heeft er een goed gevoel bij en weet dat er toekomst in het bedrijf zit. Dus hij zegt: ja. 

Een geloofskwestie
Zodra de deal rond is, krijgt hij te maken met een belangrijke beslissing die hij moet nemen: een slechtlopende productielijn in Slowakije. “Onze machines stonden in Slowakije, maar de productie daar liep niet goed. De communicatie ging slecht en ik wist dat ik mijn eerste belangrijke beslissing moest nemen.” Zo makkelijk als Freek het bedrijf overnam, zo moeilijk was deze beslissing: het terughalen van de machines naar Nederland, zonder te weten hoe het verder moest. Het is voor hem een geloofskwestie. “Ik moest voor het eerst in mijn leven bewust op God vertrouwen. Voordat ik de beslissing nam om de machines terug te halen, heb ik dit in gebed gebracht bij God en gevraagd of Hij me wilde helpen. Ik koos ervoor om op Hem te vertrouwen. Daarna moet je geduld hebben, maar uiteindelijk laat God je zien wat de bedoeling is.” 

Wachten op God
Freek haalt zijn machines terug naar Nederland en vult ze aan met andere machines die hij nodig denkt te hebben. En nu dan? Lang hoeft hij niet te wachten. Een paar trapfabrikanten komen bij hem op bezoek met het verzoek om de productie van leuningen voor alle nieuwbouwwoningen in Nederland op zich te nemen. “De aantallen waren hoog. Ik moest het proces nog uitzoeken en meer machines aanschaffen, maar ik heb het wel gedaan.” Al snel schroeft de ondernemer de productie van tweehonderd leuningen, op naar tweeduizend stuks. Daarnaast mag hij freeswerk en traponderdelen gaan maken. Freek maakt mooie stappen. Maar voordat God de volgende grote stap voor hem heeft, krijgt hij een ‘briefje uit de hemel’… 

Briefje uit de hemel…
Tot nu toe waren de stappen die Freek in vertrouwen neemt, ’te behappen’. Hij heeft laten zien dat hij op God vertrouwt en in staat is om samen met Hem het bedrijf te runnen. Maar de volgende stap die eraan zit te komen is een grote. “Ik heb nu een paar keer meegemaakt dat er een profetie over mij werd uitgesproken. De eerste keer schrok ik ervan, ik moest eraan wennen. Maar nu zie ik het als een briefje dat uit de hemel komt. Degene die de profetie uitsprak zei tegen me: ‘Je zult mensen aan het werk hebben. Ik zie je met een telefoon in je hand en je bent met videoverbindingen aan het communiceren.’ Ik dacht: waar heeft die man het over? Ik had geen idee en wist van niks. Toch had ik er binnen een jaar een bedrijf in Bulgarije bij. Het bijzondere van profetie voor mij is dat ik word voorbereid op een grote stap. Dat ‘briefje uit de hemel’ maakt dat ik niet zo schrik, en dat is goed. God gebruikt de profetie, zodat ik weet dat er iets groots staat te gebeuren en Hij zorgt ervoor dat ik erop voorbereid ben. Ik ga gewoon aan het werk. Als er iets op mijn pad komt, ga ik ermee aan de slag, maar ook als er niks komt, is het goed.” 

Bulgarije
Freek ziet zijn nieuwe bedrijf in Bulgarije als zendingswerk. Hij kan op deze manier iets voor de ander betekenen door bijvoorbeeld te investeren in werkgelegenheid. Door de groei van het bedrijf kan het dorp in Bulgarije zich ook verder ontwikkelen. De ondernemer probeert tijd, energie en kennis te investeren. “Als je met buitenlanders werkt is het belangrijk om de tijd te nemen en je erin te verdiepen, maar ook het hebben van de juiste contactpersonen is essentieel. Bulgarije is van oudsher een communistisch land. Dit betekent dat ik mensen één taak tegelijk kan geven. Geef je te veel taken tegelijkertijd, dan gaat het mis. Vaak gaat de eerste partij die we produceren niet helemaal goed. Dan passen we het telkens een beetje aan, net zolang totdat het goed gaat. Pas dan kun je een volgende stap nemen.” Uiteindelijk is het Freeks bedoeling om stap voor stap toe groeien, om zo meer mensen van werk te kunnen voorzien. Want daar ligt tenslotte zijn hart: mensen helpen. 

Alles draait om vertrouwen
Mensen die Freek kennen, weten dat hij niet zo’n prater is. Hoe mooi is het om te zien dat God juist hem gebruikt voor bijzondere contacten in het buitenland. Andere culturen hebben verschillende verwachtingen. Freek, die vaak op zijn ‘onderbuikgevoel’ afgaat, voelt haarfijn aan hoe je daarmee om gaat. “Neem nou de Belgen”, zegt hij. “Die ontmoet je eerst, daarna praat je met ze en ga je een hapje met ze eten. Pas daarna worden er zakengedaan. De Duitsers daarentegen zijn veel strakker en preciezer. Alles moet binnen de lijntjes. Ze zeggen wat ze denken en vinden, maar dan wel volgens de hiërarchische lijnen die er zijn. Door de tijd heen leer je hiermee om te gaan.”

Waar het volgens de Fries vooral om gaat, is vertrouwen. “Neem nou die Belgen. De contacten lagen er al een paar jaar. De partij waarmee ze samenwerkten, deugde niet. Het waren ook klanten van mij en ik had de ervaring dat ze niet betaalden voor wat ik ze leverde. Ik heb de Belgen opgebeld en ze gewaarschuwd. Later belden ze mij terug met de vraag of ze langs mochten komen. Ze hebben hier koffiegedronken, ons bedrijf bekeken. Nu doen we zaken met ze. Let wel, dit was pas na drie jaar wachten.”

Werken en wachten
Freek legt uit dat dit met de Belgen pas na de eerste profetie gebeurde. “Het komt erop neer dat je op je levensweg volledig op God kunt vertrouwen. Zijn weg valt niet te plannen en eraan proberen te trekken helpt ook niet. Dus ik doe mijn best, werk hard en dan komt het wel.”

Freek zit nu in een fase dat hij leert om in alle rust af te wachten en te groeien, ook in zijn geloofsleven. Hij investeert in de relatie die hij met God heeft door, op momenten waarop hij er even doorheen zit, de Bijbel erbij te pakken. Hij neemt tijd om dichter bij God te zijn en terug te gaan naar de basis. En dat bevalt hem goed. “Ik leer om tot bezinning te komen en te genieten van wat God met mij, mijn gezin en bedrijf aan het doen is. Ik heb alles in Zijn handen gelegd en heb er vertrouwen in dat het goed komt.”

Durf te gaan
Door de tijd heen heeft Freek meer zelfvertrouwen binnen het bedrijf gekregen. Hij weet hoe de hazen lopen en heeft daardoor meer ‘body’ gekregen. “Dit maakt dat ik klaar ben voor grotere uitdagingen en ‘uit de boot’ durf te stappen. Ik heb in het verleden gezien en ervaren dat God mijn leven leidt en dat Hij mij, als het nodig is, voorbereidt op grote stappen.”

Inmiddels heeft de Fries begin 2023 een tweede profetie gekregen. Opnieuw gaat het om een grote stap waarbij hij de kans krijgt om veel mensen aan werk te helpen. En opnieuw moet hij op God vertrouwen. “God weet wat Hij doet, en wat Hij doet is goed. Dus ik leg alles in Zijn handen en ga ervoor!”

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier keer per jaar Business Contact magazine.

LEES MEER

Impact Stories

meer

Lezen

Dit artikel verscheen in Business Contact.
Vraag een gratis proefexemplaar aan of
neem een een abonnement en ontvang
vier keer per jaar Business Contact magazine.

49 per jaar

BIJ CBMC AANGESLOTEN

Bedrijven