Om rust te ervaren staat Henk Morren al voor het ochtendgloren naast zijn bed om stille tijd te houden. Er gaat ook echt een bepaalde rust van hem uit. En naast die rust is er nog iets aan hem, waardoor je naar hem wílt luisteren. Het zal de wijsheid zijn waarvoor hij tijdens die vroege uurtjes bidt én die hij ontvangt in zijn werk …

TEKST: ITY VAN DUSSCHOTEN | BEELD: EVI KIPPERS- IN ‘T ANKER/EEF KIEKT

“In 1980 kwam ik tot geloof. Vanuit de kerk deed ik mee aan evangelisatie op de camping en toen vroeg een ongelovige Amsterdammer aan mij: ‘Wat heb jij zelf vandaag van God gemerkt dan?’” Een indringende vraag waarop Henk geen antwoord weet. Hij miste iets, iets wat hij bij anderen van zijn team wel zag. “De liefde van God, dat miste ik. Ik miste een relatie.” Wie zoekt die vindt, dus maandenlang hield hij ’s ochtends van 04.00 tot 07.00 uur stille tijd. “Ik wilde weten wie de Here God was. Kon me niet voorstellen dat die liefde ook voor mij was.”

“Toen las ik Johannes 1 vers 12 en ben ik radicaal veranderd. ‘Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om een kind van God te worden.’ Het was als een bom. Het was overweldigend. Alles in mijn denken veranderde. Je kijkt dan met nieuwe ogen de wereld in en ziet dingen die je voorheen niet zag. De liefde, de geborgenheid, de pijn die anderen hebben …”

Zending of bedrijf als plek?
Op dat moment werkte hij net als assistent-accountant bij Schuiteman, maar dacht: ‘Ik wil de zending in.’ “En dat was aan deze tafel, die zoektocht, dat ik bad: Als ik zo naar huis ga om te lunchen en een zakenman die ik niet ken, belt mij thuis op met een hulpvraag, dan weet ik: mijn plek is hier. Ik ging naar huis en Evelien liep me al tegemoet met de telefoon. En dat heb ik twee keer zo gehad. Daarna heb ik nooit meer bij God gezeurd van ‘wat moet ik doen’, want dit was mijn taak.” 

Historie geschreven
Stap je het statige bedrijfspand van Schuiteman in Voorthuizen binnen, dan is het verleden voelbaar. Alles ademt historie. Het kantoor van Henk Morren is aan het einde van de gang, linksachter. Bloemige ornamenten op het plafond, een grote ronde tafel, hoge ramen die uitnodigen om naar buiten te turen. Ook in dit kantoor is historie geschreven, want inmiddels heeft Henk al 42 werkjaren bij Schuiteman op de teller staan.

Bij de start van zijn carrière kende het bedrijf 5 medewerkers, inmiddels zijn dat er 190, verspreid over 5 vestigingen. “Aan het begin vergaderden we over de aanschaf van twee bureaustoelen; de omvang van zaken was minimaal.”

Afscheid als partner
Afgelopen november was Henks afscheid als partner; een afscheid waarbij hij werd geëerd om wie hij is als ‘pater familias’, als adviseur en om zijn kunnen, maar waarbij er vooral ook eer werd toegekend aan onze Hemelse Vader. Van een klant krijgt hij een kunstwerk cadeau, een zwaluw. Hij pakt zijn mobiel erbij en zoekt – in de enorme stroom van berichten die hij toentertijd heeft ontvangen – naar de hem toegestuurde uitleg hiervan. “Ik lees ’t wel even voor”, zegt hij. “Zoals beloofd de symbolische betekenis van de zwaluw en waarom deze zo goed bij jou past en bij onze relatie. […] De zwaluw heeft in alle drukte van het trekken iets zorgeloos over zich heen; dat zien we ook bij jou door je rotsvaste vertrouwen in onze Hemelse vader. Waar je ook naartoe gaat, hoe druk je ook bent, wat er ook gebeurt, jij vindt altijd rust bij God. Dit is een prachtig voorbeeld voor ons en alle mensen om je heen.” Opkijkend van zijn mobiel zegt Henk: “Ik denk dat dat is wat veel ondernemers wel gezien hebben.” 

Identiteit
Het kostte hem geen moeite om het partnerschap neer te leggen. “Sommige mensen kunnen daar zo meewarig over doen; ze durven niet los te laten, maar het is niet mijn identiteit geworden. Ik ben zo veel meer dan Henk van Schuiteman. Ik heb de gave van delegeren gekregen”, lacht hij. “Wat wel mijn identiteit is? Ik ben een medemens; ik kan van heel veel houden, ik ben een christen en zit in veel besturen. Van dat alles kan ik genieten.”

Uitgewerkt is hij nog niet. Nog steeds is hij verbonden aan het bedrijf, nu als strategisch adviseur. “Ik ben niet direct vakinhoudelijk bezig; ik ben geen vakidioot, wel een strateeg. Ik help organisaties bij het maken van keuzes. Door problemen af te pellen, waarna ze richting kunnen bepalen.”

Geef mij wijsheid
“Iedere dag weer is mijn gebed: ‘Here, geef mij de wijsheid die ik nodig heb, want ikzelf schiet daarin tekort.’” En God geeft overvloedig. Regelmatig hoort Henk van anderen dat hij een snelle denker is en snel tot oplossingen komt. Als dat geen wijsheid is. “Zoek wijsheid bij de Here God. Als je zoekt zul je vinden.”

Lantaarnpaal omvergereden
Terug naar het begin – nog voordat er vergaderd werd over twee bureaustoelen. De reden dat Henk aangenomen is, is omdat er door hem een lantaarnpaal omver ging. Een mooi verhaal, vindt hij ook zelf, want hij vertelt het smakelijk. “We gingen naar de kerk. Ik houd een oud vrouwtje in de gaten dat inparkeert en denk: ‘Gaat nooit goedkomen.’ En dan rijd ik zelf een nieuwe lantaarnpaal omver.” Hij meldt zich bij de kerkrentmeester om de schade te vergoeden. De kerkrentmeester blijkt niemand minder te zijn dan Hein Schuiteman, grondlegger van. Het klikt tussen de mannen en naast broeders worden ze ook collega’s.

De dag dat het leven abrupt eindigde voor Hein Schuiteman, is de meest zwarte uit zijn werkgeschiedenis. Tranen in zijn ogen en met zijn blik op oneindig is hij in gedachten terug in 2002. Ze waren partners, buren, vrienden …

Partner
Voorafgaand aan zijn partnerschap in ’93 deed Henk een assessment. De psycholoog koppelde terug dat hij een goede netwerker is. “‘Maar ten diepste’, zei die man, ‘loop je alleen op de hei.’” Knap vindt Henk dat, dat had die psycholoog toch maar goed gezien.

“Ik start de dag om 05.00 uur; dan ga ik naar buiten, fietsen, houd ik stille tijd en lees ik een stukje. Niet te veel literatuur, maar zelf bedenken hoe ik de tekst ga toepassen. Zo is Spreuken voor mij een leidraad.” Alles staat volgens Henk in de Bijbel, al die managementboeken zijn imitaties van het origineel. Dus naast ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ en ‘Good to great’ werkt hij vooral vanuit Spreuken, wanneer hij ondernemers coacht.

Lof aan de medewerkers
Over ‘zijn’ medewerkers is Henk vol lof. Zo moet dat ook, zegt hij. “Dat staat ook in ‘Good to great’, eens kijken of-ie hier nog staat.” Henk draait zich om naar de grote boekenkast en snuffelt tussen de boeken. “Nee, hier staat-ie niet meer …” Terwijl hij zich terugdraait, vertelt hij over de tekst die hij bedoelt. “Jim Collins zegt: ‘Als er iets goeds gebeurt, dan hebben je medewerkers dat gedaan. Gaat er iets fout, dan ben jij de schuldige.’” 

Bouwstenen
Als werkgever moeten je mensen op je kunnen bouwen en jij op hen. Opvallend noemt Henk het verantwoordelijkheidsgevoel van de medewerkers, ook vakinhoudelijk, en de betrokkenheid bij elkaar en klanten. “Bouwstenen die onmisbaar zijn.” Met deze bouwstenen vierde hij groot feest in 2018. Samen met aanhang op de boot naar Keulen. “Het saamhorigheidsgevoel was groot. Er wordt nog steeds over gesproken.”

Hoe met deze bouwstenen om te gaan, moest hij wel leren. Tijdens datzelfde assessment van jaren geleden werd er ook tegen hem gezegd: “Je laat veel mensen zwemmen.” Nou, daar kon Henk zich niets bij voorstellen … Hij checkt dit bij zijn zakenpartner en wordt verrast door zijn antwoord. “Ja, dat klopt. Dat moet ik altijd allemaal voor jou oplossen.” Want Henk die snel tot een oplossing komt, is ook nogal snel in het doorgeven van de bijbehorende instructies aan zijn medewerkers. Die hij vervolgens achterlaat met grote vraagtekens. Zijn oplossing? “Nu vraag ik of iemand even bij me komt zitten, neem het door en vraag achteraf of het helder is.”

Deze man die rust en dankbaarheid uitstraalt, die iedere dag vraagt om wijsheid, deelt hier voorlopig nog graag van uit.

CMBC en Henk
Net tot levend geloof gekomen en zoekende naar een manier om iets te laten zien van God in het werk, schuift hij aan bij een CMBC-ontbijt. “Dat verlangen zag ik daar ook bij de anderen.”

Hij ging naar geweldige CBMC-conferenties. De souvenirs huizen nu nog in zijn kantoor. “Kijk, dit schilderij met die guldens en het bloed daartussenin. Dat je zo gevangen kunt zitten in geld.” Het hangt niet voor niets in zijn kantoor, deze realiteit ontmoet hij regelmatig.Op zijn beurt wil Henk ook graag delen van de zegen in zijn leven en in zijn werk. “Daarvan zie ik het belang, daar geloof ik heilig in.” Jarenlang zit hij dan ook in het bestuur van CBMC en nog steeds schuift hij graag aan voor het ontbijt.

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier keer per jaar Business Contact magazine.

LEES MEER

Impact Stories

meer

Lezen

Dit artikel verscheen in Business Contact.
Vraag een gratis proefexemplaar aan of
neem een een abonnement en ontvang
vier keer per jaar Business Contact magazine.

49 per jaar

BIJ CBMC AANGESLOTEN

Bedrijven