Als ik buiten train, voel ik de Geest in mij

Getuigenissen, Gods koninkrijk, Ondernemen met God

Leven en dood – ze liggen soms heel dicht bij elkaar. Jan-Henk Slotman weet er alles van. In het bijzonder sinds hij kanker kreeg en daarna een onderbeenamputatie en chemo in het ziekenhuis. Kinderen krijgen? Dat zat er volgens de medici niet meer in. Kort geleden was hij met zijn vrouw in datzelfde ziekenhuis. Voor een zevenwekenecho …Een verhaal over hoe we de taak hebben te zorgen voor ons leven en lichaam. En hoe we daarmee ook zorgen voor ons bedrijf.

Denk je aan de wereld van sport en voeding, dan duiken beelden op van snelle jongens, opgepompte lichamen, opzwepende muziek en van keihard trainen. Als je personal trainer en (sport)diëtist Jan-Henk ontmoet, vergeet je dat beeld meteen. De Zwollenaar is de rust zelf; hij denkt eerst na voor hij iets zegt. En áls hij wat zegt, hoor je zachte woorden. Woorden die hout snijden. Daarnaast traint hij zijn klanten liefst buiten, midden in Gods schepping. En dat gaat niet keihard tot het uiterste, maar passend bij wat zijn klanten – veelal ondernemers – op dat moment aan kunnen. 

Dienstbaar met de lichaamstempel
De motivatie van Jan-Henk? Die komt uit twee dingen, in willekeurige volgorde: zijn eigen gezondheid én 1 Korinthe 6 vers 19 en 20: ‘Weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God? Weet u niet dat u niet van uzelf bent? U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam.’ Sinds 2014 past hij dit Bijbelvers toe in zijn werk; eerst alleen vanuit zijn diëtistenpraktijk en sinds vorig jaar ook vanuit Personal Training 038. 

Links leven, rechts dood
Aan deze keus gaat een heel verhaal vooraf; een verhaal dat begint in zijn kindertijd. “Op mijn achtste kreeg ik kanker aan mijn linkervoet. Om de overlevingskans te vergroten, werd mijn voet afgezet en kreeg ik chemo in het UMCG. In de gang van dat ziekenhuis ging ik een jaar lang rechtsaf voor die chemo’s.” Vorig jaar belandde hij in datzelfde ziekenhuis en in diezelfde gang. Alleen nú aan de linkerkant, voor de voortplantingsgeneeskunde. “Ik had destijds al het geloof dat er leven in me zit,” zegt hij, terwijl de tranen ineens opwellen, “maar rechtsaf was er eigenlijk meer dood dan leven …”

De reden van het ziekenhuisbezoek en de opwellende herinnering vorig jaar was dat hij en zijn geliefde Nelleke zwanger wilden worden. “We konden kiezen uit twee ziekenhuizen. Dankzij Gods stem werd het het UMCG. Want we geloofden in nieuw leven in dit ziekenhuis waar ik veel ellende meemaakte. De arts zei echter dat we door de chemo maar 17 procent kans hadden…” Een zware periode volgde. Een periode waarin onder meer zijn CBMC Team voor hen bad. Een periode ook waarin hij bleef trainen, ondanks dat dit door de zorgen een stuk moeilijker ging. “Beweging gaf me weer ruimte voor positieve gedachten in plaats van dat ik me verloor in de zorgen en het verdriet”, blikt hij terug.

Van 17 naar 90% kans op een kind
Nu, een jaar later, kan hij door zijn tranen heen weer lachen. “Kijk,” klinkt het dankbaar en blij, “dit is van vorige week: een zevenwekenecho! De gynaecoloog zei dat we nu 90 procent kans hebben dit kindje te krijgen.” Deze blijdschap brengt hem meteen op zijn drijfveer in zijn werk, in zijn leven, en op de boodschap die hij voor ondernemers heeft: “Het leven is niet vanzelfsprekend, ga er zuinig mee om. Mensen hebben de neiging om niet goed te eten en niet goed te sporten. Maar ik weet dat het belangrijk is dat je voor je tempel zorgt. Ik gun mensen dan ook dat ze ervoor openstaan om zich niet te verliezen in hun werk, door geen oog te hebben voor het leven.” 

Sporten? Nú even niet (of juist wél?)
De ondernemer beseft echter als geen ander dat we soms opgeslokt worden door alles wat er privé en zakelijk speelt. En dat ons lijf dan anders reageert en de motivatie flink daalt. Toch stelt hij: “Je mag van goeden huize komen om bij mij om mentale of fysieke reden een training af te zeggen.” Zijn onderbouwing hiervoor? “Als kind kreeg ik tijdens mijn chemokuur en ondanks mijn onderbeenprothese fysiotherapie voorgeschreven. Ook op andere ziekenhuisafdelingen zag ik dit, zoals op de hartrevalidatie en bij de afdeling voor de longziekte COPD.” Het maakt hem duidelijk dat je áltijd kunt trainen. “Ik zoek hiervoor altijd naar veerkracht, naar wat wél kan. Bij mijzelf én bij de mensen die ik train.” Om die reden coacht hij ook zo graag een-op-een. “Ik geloof dat het door mijn ervaringen lukt de trainingen altijd het beste te laten aansluiten bij de situatie van de ondernemer. Hierdoor zijn de oefeningen gezond en helpen ze mee aan je geest en lichaam.” En dát leert ondernemers volgens hem relativeren en dankbaar te zijn voor wat ze wél hebben. Met als resultaat dat er ook meer ruimte komt om de juiste keuzes te maken in het ondernemerschap. 

Tekortkoming of kans
Leren relativeren, dankbaar zijn en aanpassen – dat is voor Jan-Henk heel normaal geworden. “Vanwege mijn gezondheid heb ik mij in de loop van de jaren moeten aanpassen in mijn hobby en werk. Zo zocht ik werk waarbij je niet de hele dag hoeft te staan en koos ik als hobby bijvoorbeeld keepen in plaats van voetballen. Ik leerde dus kijken naar kansen in plaats van tekortkomingen. Ik voel daarbij dat ik nu dienstbaar ben; met mijn ervaring, mijn kennis van voeding, gezondheid en beweging én vanwege mijn kwaliteiten om empathisch te luisteren.”

Op die manier dienstbaar zijn geeft hem veel voldoening. “Vooral de positieve verhalen van mensen die ik op voedingsgebied begeleid, zorgen hiervoor. Ze vertellen dat ze lekkerder in hun vel komen, afvallen of minder maag- en darmklachten hebben. En dat ze daarna bereid zijn om bepaald werk te doen wat ze vanwege fysieke ongemakken eerder niet konden.”

(Niet) druk maken om bedrijfskeuzes
Ook al voelt de Zwollenaar zich dienstbaar voor God, over zijn geloof praten doet hij in zijn werk nauwelijks. “Ik ben geen profeet”, luidt zijn verklaring. Tegelijkertijd laat hij juist wél graag God zíen in zijn werk. “Het liefst train ik mensen buiten. We zitten immers veel binnen; ook ik met mijn diëtistenpraktijk. De schepping laat voor mij zien hoe zorgvuldig God is met hoe hij alles maakt. En dat wij als mensen ons best moeten doen om daar goed mee om te gaan. Ik laat mensen ervaren dat je buiten los komt van alles. Je hoort vogels fluiten, ziet bomen groeien.” De ondernemers die hij traint, reageren hier ook heel positief op. Ze zeggen bijvoorbeeld: ‘Wat is dit mooi geschapen’. En ‘wat maak ik me dan toch druk om bepaalde keuzes in het bedrijf …’ 

Doorbraak voor ondernemers
Dat simpele beweegoefeningen ondernemers ook in hun werk helpen, maakt Jan-Henk tot slot duidelijk via een voorbeeld. “Eén van de oefeningen tijdens een training is in evenwicht zien te blijven op een balansbal. Hiermee wordt letterlijk zichtbaar of je in balans bent. Bij zo’n oefening was het een keer duidelijk dat een klant hier moeite mee had. Hij gaf prompt aan dat het op zijn werk en privé niet zo lekker ging. De keren daarna vertelde hij dat die training hem inzicht had gegeven om oplossingen te zoeken voor het probleem.” Een mooi voorbeeld. Toch is de Zwollenaar zélf misschien wel het beste voorbeeld van goed zorgen voor zichzelf en daarmee voor zijn bedrijf: “Soms zit ik zo vast in mijn eigen gedachten… als ik dan buiten train, voel ik de Geest weer in mij.” 

Zo hou je je ’tempel’ makkelijk gezond
·       Doe elke dag enkele simpele oefeningen
Leg de lat niet te hoog door drie keer per week zwaar te trainen; dat maakt de stap om te starten vrij groot én je bent er sneller op uitgekeken. Met een paar oefeningen per dag ben je al goed op weg naar een fit en vitaal leven. Het wordt dan meer een levensstijl.
·       Eet en beweeg gezond
Train eens per week en combineer dat met het bereiden van een warme maaltijd in plaats van eten te laten bezorgen.
·       Gun jezelf qualitytime
Kijk niet op je telefoon als je eet of koffiedrinkt. Kies ervoor minder te eten en kijk naar je voedsel terwijl je dat eet. Daar geniet je van en het geeft ook meer rust en tijd voor jezelf.
·       Train bij droog weer buiten
Vijf dagen per week binnen zitten is voor niemand goed. Buiten heb je goede lucht, een goede ondergrond en veel licht – alle drie goed voor je gezondheid.

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier ik per jaar Business Contact magazine.

LEES MEER

Impact Stories

meer

Lezen

Dit artikel verscheen in Business Contact.
Vraag een gratis proefexemplaar aan of
neem een een abonnement en ontvang
vier keer per jaar Business Contact magazine.

49 per jaar

BIJ CBMC AANGESLOTEN

Bedrijven