Apps, gedichten, zielenrondjes en beleefwandeling

Wat zegt de bijbel, Gods koninkrijk, Lokale teams, Ondernemen met God

Hoe kun je nou goed je leven en geloof delen en verdiepen, elkaar bemoedigen, samen bidden en sparren over thema’s? Bij het vierde Ronde Tafel Team, kortweg RTT4, van Friesland weten ze er wel raad mee. De deelnemers geven dit namelijk op allerlei moderne en klassieke manieren handen en voeten. Soms zelfs letterlijk, als een teamlid uit Tanzania online aanschuift.

Het vaste programma bij RTT4? Samen eten, bidden, een ‘zielenrondje’ en tot slot een presentatie van een van de leden. Daarbij is het om de beurt delen van hun leven en zorgen wat zij het zielenrondje noemen. Toch pakken ze het ook wel eens anders aan, vertelt Tjerk Nagel. “We hielden wel eens een beleefwandeling met gesprek. En twee keer per jaar hebben we een grotere bijeenkomst met alle RTT’s in Friesland, bijvoorbeeld met barbecue. We roepen dan iedereen op om anderen uit te nodigen en mee te nemen.”

Dansend geloof beleven
Wat hun vaste patroon ook doorbreekt? “Een van onze leden woont en werkt nu in Tanzania”, stelt Marian van der Zwaag. “Soms doet hij online mee en krijgen we beelden van mensen die daar dansen en zingen. Het is een bemoediging om te zien en te horen hoe ze daar het geloof beleven.” Naast deze inspiratie brengt de groep ook veel ander moois teweeg, vertelt haar man Marco, bewindvoerder van beroep. “Ik liep een keer vast met afronden van een bepaalde zaak en deelde hier mijn zorgen over. Op de terugreis belde een van de leden me al; er werd meteen gehandeld met als gevolg een positieve afronding.” 

Geven én ontvangen
Vergelijkbare ervaringen heeft Marian, die onder meer beleef- en bezinroutes organiseert. “Vanuit de groep ontving ik ondersteuning en vertrouwen. Hierdoor kon ik starten met de ontwikkeling van wandeldagboekjes. Een nieuwe weg met succes, wat tot zegen mag zijn voor vele wandelaars.” Blij en dankbaar zegt ze verder te zijn over het feit dat de leden binnen de RTT mogen geven en ontvangen en zo tot zegen kunnen zijn naar buiten. 

Zielenrondje met centrale vraag
Zij en de anderen zijn enthousiast elkaar deze donderdagavond weer te treffen; na een tijdje online nu weer live. Ze zijn dit keer te gast bij het telefoondienstenbedrijf van deelnemer Conny Oldenhuis in Grijpskerk. Onderdeel van de teamtraditie is dat de gastheer of gastvrouw bij het zielenrondje een vraag centraal stelt. Conny brengt die dus vandaag mee: ‘Hoe gaat het met jou als mens en met je relatie met Jezus?’ 

Hardlopen met Opwekkingsliederen
De antwoorden op Conny’s vraag zijn stuk voor stuk bijzonder. Zo verdiept Hans Heres zich meer in Jezus dankzij het boekje ‘Man zijn in de tweede helft’. En vleeshandelaar Dirk Jan Veenstra duikt soms ’s morgens om half 4 al in de Bijbel voor zijn stille tijd: “Dan begint je dag veel mooier.” Tjerk houdt dankzij de inspiratie van Dirk Jan trouwens tegenwoordig óók ’s morgens stille tijd en dat bevalt hem goed. Hoe Conny zelf het aanpakt? Zij laat elke morgen Opwekkingsliederen goed op haar inwerken tijdens een rondje hardlopen met haar ‘oortjes’ in. 

Eerlijker bidden in oorlogstijd
Er zijn ook zorgen. Vooral Tjerk wil graag zijn verhaal kwijt. Want zijn uienhandel met Rusland ligt door de oorlog stil. Alweer, net als in de strijd destijds rond De Krim. De vorige keer ging hij eraan ten gronde en leidde dat tot een doorstart. Nú maakt hij zich vooral zorgen om vrienden die in Rusland wonen. “Ik roep iedereen op om te bidden, voor beide partijen, anders bid je niet eerlijk”, vindt hij. “Hoe meer mensen bidden, hoe krachtiger het wordt.”

Bij Dirk Jan nemen de zorgen juist af, nu hij zijn slagerij afbouwt. Hij twijfelde daarom zelfs om te stoppen met RTT4. Toch blijft hij. Waarom? “Wat je hier meekrijgt, krijg je niet als je thuis zit. Hoe kleiner de groep hoe leuker.”

Tips voor andere teams
Om anderen te motiveren ook met teams te starten, deelt RTT4 tot slot enkele tips voor succes. “Eet samen, want eten verbindt. En wees er ook buiten de vaste momenten voor elkaar; richt hiervoor bijvoorbeeld een app-groep op waar je informatie deelt en elkaar bemoedigt. Bij ons deelt Tjerk bijvoorbeeld soms gedichten; die ervaren we als heel waardevol. Als je verder iemand al een tijd niet hebt gezien, vraag dan hoe het met die persoon is. En als iemand ziek is, vraag of je elkaar ook zakelijk kunt helpen.”

TEKST: LOES GROOTERS | PARTNERS IN TEKST

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier ik per jaar Business Contact magazine.

LEES MEER

Impact Stories

meer

Lezen

Dit artikel verscheen in Business Contact.
Vraag een gratis proefexemplaar aan of
neem een een abonnement en ontvang
vier keer per jaar Business Contact magazine.

49 per jaar

BIJ CBMC AANGESLOTEN

Bedrijven