Samen Bijbelse principes toepassen

Wat zegt de bijbel, Lokale teams, Ondernemen met God

Eens per drie weken komen Houtense ondernemers samen voor een smaakvolle lunch en een goed samenzijn. Er wordt deze middag afgetrapt met heerlijk knapperige broodjes van een lokale cateraar, en omdat er vandaag een gast is, stelt iedereen zich even voor. Daarna is het tijd om te delen hoe het met iedereen gaat. Over en weer worden er vragen gesteld. Hoe gaat het op de zaak? Welke ontwikkelingen zijn er? Hoe gaat het privé? Wánt dat laatste is belangrijk, vinden de ondernemers.

TEKST: MARLOES VAN ITERSON | BEELD: MAAIKE APPELS

Nadat de inwendige mens versterkt is, volgt bij Team Houten het geestelijke voedsel. Het thema van de meeting is dit keer: geld. In de Bijbel staan hierover veel voorbeelden. Teamleider Jonathan start zijn inleiding met een vers uit Johannes 10:10: ‘De dief komt alleen maar om te stelen, te slachten en verloren te laten gaan; Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed hebben.’

Leven en overvloed
Aanvullend verdiepen de ondernemers zich in de tien geboden voor financieel succes uit het boek ‘Thou shall prosper’ van rabbi Daniel Lupin; Joden staan er tenslotte om bekend zeer succesvol te zijn in het bedrijfsleven.

  1. Het creëren van waarde is de sleutel om geld te verdienen.
  2. Integriteit is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en langetermijnrelaties.
  3. Discipline is noodzakelijk om financieel succes te behalen.
  4. Spaarzaam zijn is belangrijk om uitgaven te beheren en om te kunnen sparen.
  5. Geduld hebben is cruciaal voor het doen van gezonde investeringen en het vermijden van impulsieve beslissingen.
  6. Vrijgevigheid is essentieel voor het opbouwen van een sterk netwerk van contacten en het creëren van kansen.
  7. Deskundigheid is essentieel om weloverwogen beslissingen te nemen en de concurrentie voor te blijven.
  8. Aanpassingsvermogen is nodig om in veranderende marktomstandigheden te navigeren en nieuwe kansen te grijpen.
  9. Volharding is essentieel voor het overwinnen van obstakels en het behalen van succes.
  10. Dankbaarheid is belangrijk om een positieve houding te behouden en gemotiveerd te blijven.

Jonathan vraagt aan de groep welk gebod hen het meest aanspreekt. Voor Wiger is dat vrijgevigheid. Onlangs heeft hij zijn ideeën om bedrijven verder te helpen, gedeeld in zijn omgeving. Hij kreeg daar veel positieve reacties op. Jan spreekt het gebod van vrijgevigheid ook aan; hij koppelde belangeloos een klant, met bepaalde klachten, aan een kennis van hem. Dit had een heel positieve uitwerking. De kennis was Jan erg dankbaar en Jan was dat op zijn beurt omdat hij wat kon betekenen. “Vrijgevigheid werkt twee kanten op”, benadrukt hij. Jonathan merkt op dat dankbaarheid vrijwel altijd bij Jan aanwezig is. Jan reageert passend: “Ik ben geen bidder, maar een danker.”

Kees vindt dat deze geboden eigenlijk niet op zichzelf kunnen staan, maar met elkaar verbonden zijn zoals integriteit, vrijgevigheid en aanpassingsvermogen.

Vruchten
Jonathan legt uit dat discipline toegepast kan worden in zowel je zakelijke als persoonlijke leven. En dat je daar (uiteindelijk) ook de vruchten van zult plukken. Dit illustreert hij met twee voorbeelden: “Sinds mijn bekering jaren geleden, begin ik iedere dag met bidden en Bijbellezen en daar pluk ik nu echt de vruchten van. Discipline is ook een zegen wanneer je het toepast in je zakelijke leven. Bijvoorbeeld door structureel klanten te bellen en hier consequent in te blijven. Vaak kost het niet veel tijd, maar wel veel discipline. Dat levert uiteindelijk vrucht op.” 

Aan de slag
Om de besproken zaken te vertalen naar de praktijk doet Jonathan een oproep: hoe ga jij de geboden de komende tijd in de praktijk brengen? Iedereen komt aan bod. Daarna sluiten de ondernemers af door in kleine groepjes te bidden en te danken.
Fijn om te zien dat er tussen deze ondernemers een mooie band is ontstaan doordat ze met regelmaat bij elkaar komen én hun harten met elkaar delen.

Wil je een keer komen kijken bij CBMC Team Houten? Je bent van harte welkom! Neem contact op met Jonathan: jonathan@businessformovements.org /06 42130946.

Deel worden van een lokaal team?
Wil je graag aansluiten bij een team in jouw regio? Klik hier voor een overzicht van alle teams. Nog geen team bij jou in de buurt? We helpen je graag mee om een nieuw team op te starten. Neem dan even contact met ons op via info@cbmc.nl.

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier keer per jaar Business Contact magazine.

LEES MEER

Impact Stories

meer

Lezen

Dit artikel verscheen in Business Contact.
Vraag een gratis proefexemplaar aan of
neem een een abonnement en ontvang
vier keer per jaar Business Contact magazine.

49 per jaar

BIJ CBMC AANGESLOTEN

Bedrijven