Ondernemer Sjoerd Stap (35) heeft twee grote passies: lassen en muziek. Soms combineert hij ze zelfs: lassend God aanbidden. Dat lassen was trouwens geen vanzelfsprekendheid. Pas na een studie werktuigbouwkunde, een kantoorbaan en een niet geslaagde overname van het bedrijf van zijn vader kon hij zijn jongensdroom echt werkelijkheid laten worden. Nu last hij naar hartenlust in zijn onderneming Guardias en maakt hij aanrijdbeveiligingen. Hij noemt zichzelf een ‘binnenvreter’, maar toch is hij voor CBMC bijzonder openhartig over zijn geloofsweg, het ontrafelen van het Koninkrijk en zijn blijvende uitdaging om dichtbij God te leven.
TEKST: HELEEN SIJTSMA-DEN BOER | BEELD: TON VELDHUIZEN
Sjoerd groeide op in Voorthuizen in een gezin van vier kinderen. Zijn keuze voor God maakte hij als achtjarig jongetje bij een lokale tentdienst. “Ik weet het zelf niet meer”, vertelt hij met enige schroom, “maar mijn ouders wel. Ik was vast niet geraakt door de preek, maar door de muziek”, lacht hij. Want muziek speelt een enorme rol in zijn leven. Daarover zo meer.
Bier, roken en de Heilige Geest
Op zijn veertiende kiest Sjoerd opnieuw voor God en die keuze staat wél duidelijk op zijn netvlies. “Ik schopte tegen de wereld, vooral tegen de kerk. Ging naar feestjes, leerde bier drinken en roken. Niet exorbitant hoor, gewoon zoals tieners dat doen. Ik ging met mijn ouders naar de Hervormde Kerk hier in Voorthuizen, maar bezocht eens een Evangeliegemeente. Daar ontmoette ik Johan Kok, een razend enthousiaste voorganger met een hart vol van God. Ik denk dat hij dacht: Sjoerd moet God leren kennen! Het was voor het eerst, naast mijn ouders, dat er iemand op geloofsvlak naar mij omkeek.” Wat het precies was dat hem zo raakte, kan hij moeilijk terughalen. Maar het markeerde de start van zijn leven met God. “Op een tienermanier dan hè”, benadrukt hij bescheiden.
In diezelfde tijd beginnen zijn ouders met een pilot van Youth Alpha. Dat was toen nog helemaal nieuw. “Ik was een van de pilotkinderen. Die Alpha heeft heel veel betekend voor mijn relatie met God. Later ben ik zelf ook leider geworden. Bij een Alpha-weekend ervoer ik voor het eerst de Heilige Geest. Echt vol gas! Wat ik ervoer? Blijdschap, vrede, mij dicht bij God voelen. Ik liep daar rond met een big smile joh! Een grote mijlpaal in mijn geloofsleven.”
Gitaarspelen voor God
De jonge Sjoerd pakt vol enthousiasme allerlei taken in de Hervormde Kerk op. “Ik was zeker vier avonden in de week in de kerk te vinden. Ik maakte nieuwe vrienden en we dronken ook nog gerust een biertje trouwens, of meer dan één”, blikt hij lachend terug. “Ik begon samen met een vriend met gitaarspelen.” Al snel begeleiden de tieners de zang bij Bijbelstudies en de Alpha. Ook beginnen ze een bandje. Zijn focus komt volledig op muziek maken te liggen. “Ik had de indruk dat God me echt als muzikant wilde gebruiken. Na verloop van tijd speelde ik in diensten door het hele land. Daar was ik heel druk mee. Zondag was eigenlijk een werkdag”, concludeert hij.
Asjeblieft géén kantoorbaan!
Sjoerd kan eindeloos doorpraten over muziek en de bandjes waarin hij speelde, maar hoe zit het eigenlijk met die andere passie? Zijn onderneming is tenslotte de aanleiding voor dit gesprek. De Voorthuizenaar veert direct op en vertelt heel levendig: “Als tiener leerde ik lassen en metaal bewerken in een van de bedrijven van mijn vader. Ik vond dat geweldig! Heerlijk werken met mijn handen. Mijn ouders moedigden mij echter aan om te gaan studeren. Ik koos voor een deeltijdstudie Werktuigbouwkunde en ging als adviseur machineveiligheid aan de slag in een bedrijf van mijn vader. Ik heb er heel veel plezier gehad, maar het was niet ‘satisfying’. Ik ben er gewoon niet voor gemaakt om de hele dag op kantoor te zitten, om heel wijs met elkaar te praten in dure taal. Ik zou het bedrijf overnemen en heb dat ook een paar maanden serieus geprobeerd. Ik voelde al heel snel dat ik iets anders moest doen. Mijn vader zag het ook en zei: ‘Sjoerd, je moet dit niet willen.’”
Jongensdroom
Sjoerd stopt met zijn kantoorbaan en begint een klein handeltje. “Gewoon kopen en verkopen via een webwinkel”, vertelt hij. “In 2020 nam ik een lasapparaat van mijn vader over en maakte ik mijn eerste palen (aanrijdpalen, die voorkomen dat voertuigen ergens tegenaan botsen en schade veroorzaken, red.). Dat zorgde echt voor een boost. Zo kwam ik weer terug bij wat ik als jonge jongen al mooi vond: lassen!” Intussen is zijn onderneming uitgegroeid tot een winkel met alle aanrijdbeveiligingsproducten die je maar kunt bedenken. Sjoerd doet alles zelf. Van de productie tot het prepareren van orders.
God en boerenlogica
“In mijn business kan ik nooit ver vooruitkijken. Dat heeft me geleerd om te vertrouwen. Ik weet vaak half niet wat ik volgende week ga doen. Ik leef echt van dag tot dag en hoop dat ik genoeg verkoop. Het is echt leven in afhankelijkheid, maar wel met boerenlogica. Ik moet natuurlijk ook gewoon mijn verstand gebruiken. God zorgt voor de bestellingen en Hij doet ook mijn crediteurenbeheer. Ik verkoop op factuur, ook aan onbekenden.” En ja, dat gaat ook weleens mis, maar dat neemt Sjoerd voor lief. “Ik geloof dat God voorziet, maar we leven ook in een gebroken wereld. Toch probeer ik mijn zorgen over te laten aan God.”
Koninkrijk ontrafelen
Dat leven in afhankelijkheid klinkt mooi, maar is voor de jonge ondernemer ook een opgave. “Het gaat echt met vallen en opstaan. Ik ben er steeds mee bezig om het Koninkrijk van God te ontrafelen. Alles is gegeven, zelfs mijn adem. Er zijn al tweeduizend jaar christenen, alleen weet niemand hoe het zit, hoe God zich laat vinden. De een zegt: je moet door het bos wandelen en stille tijd houden, een ander zegt weer iets anders. Hoe vind je nu Zijn Koninkrijk? Niemand weet het echt, dat maakt het voor mij tot een mysterie. Ik wil het zelf ontdekken, op mijn manier. Ik ben altijd bezig met de tegenstellingen. De wereld zegt: geld, het Koninkrijk zegt: geld is niet belangrijk. Dat is prachtig, maar als ik geen orders heb, vind ik dat heel moeilijk. Theorie en praktijk is een terugkomende uitdaging en worsteling. Ik wil het vaak zelf doen, ‘Hup, gas op de lolly’. Dat duurt dan maximaal vijf dagen en dan spreek ik mezelf streng toe: ‘Sjoerd, je bent echt gek bezig, maak je geen zorgen over de dag van morgen!’”
Leren van oudere gasten
Zijn CBMC team in Voorthuizen helpt Sjoerd ook bij zijn zoektocht naar het Koninkrijk. “Ik vind daar zo’n openheid en vaak ook een stuk herkenning. Het is heerlijk dat er ook oudere gasten komen, ik kan echt uren naar ze luisteren. Ze hebben een hoop wijsheid en vaak kom ik tot andere inzichten. De relatie die zij met God hebben is tenslotte dertig jaar ouder!”
Hoofdpijn door de preek
“Ik heb God zó nodig, elke dag, dat is ongekend. Ik probeer God elke dag te vinden. De ene dag lukt dat beter dan de andere. Als het lijntje met Hem er niet is, vind ik dat vreselijk. Ik word er geen fijnere echtgenoot, vader en ondernemer van. Mijn focus verschuift dan bijvoorbeeld naar geld. Als mijn hart vol van God is, voel ik me rustig, irriteer ik me niet snel en overzie ik mijn planning. Hoe ik dicht bij God blijf? Dat is een blijvende zoektocht”, verzucht Sjoerd en hij geeft een voorbeeld. “Toen ons tweede zoontje geboren werd, gaf ik hem altijd rond vijf uur ’s ochtends een flesje. Daarna maakte ik een wandeling, luisterde een podcast, worship, of was stil en probeerde Gods stem te verstaan. Dat was echt heel mooi, maar het brak me ook op. Ik sliep maar vijf of zes uurtjes per nacht, was vaak ziek, dus dat kon ik niet volhouden.”
Sjoerd zoekt nu naar andere momenten om God te zoeken. Dat is best een dingetje voor een ondernemer die ook nog vaak ’s avonds muziek maakt en dan niet voor twaalven slaapt. “Dat ik alleen werk, heeft een groot voordeel”, vervolgt hij opgewekt. “Onder het werken kan ik naar goede muziek luisteren. Het komt net boven het geluid van de machines uit. Ik probeerde eerst met een koptelefoon op preken te luisteren onder het lassen, maar daar kreeg ik hoofdpijn van. Veel te hard!”
Deuntjes met inhoud
Zo zijn we toch weer terug bij de muziek die de rode draad vormt in zijn relatie met God. Hoe helpt muziek hem bij het zoeken naar God en wat betekent aanbidding voor hem? “Ik onthoud bijna geen Bijbelteksten, maar liedteksten des te meer. Als ik aanbid, ervaar ik God heel dicht bij me. Dat lukt op geen andere manier dan met een gitaar in mijn handen.” Ik verwerk graag mooie boodschappen in melodieën en teksten. Heerlijk deuntjes met inhoud”, noemt hij het. Samen met Lotte van Beek vormt hij sinds 2015 de country-pop band ‘The Fields’. In 2019 brachten ze hun eerste album uit. Ze maakten ook een tijdlang seculiere muziek. “We speelden op terrassen en feesten. Compleet anders dan het aanbidden van God. Ik heb er in muzikaal opzicht veel van geleerd, maar op een gegeven moment was ik er klaar mee. Hier ben ik níét voor geroepen”, dacht ik. “Met onze muziek willen we God aanbidden.”
Anoniem aanbidden
“Een paar jaar geleden kreeg ik het verlangen om samen met Lotte iets met worship in Voorthuizen te doen. Ik wilde graag nieuwe klanken laten horen. ‘Hey Voorthuizen, er is meer dan Opwekkingsmuziek!’ We zijn in 2023 met worshipavonden gestart. Avonden waarop je God kunt ontmoeten. Dat is iets wat ik zelf vaak mis. Een plek waar ik redelijk anoniem naartoe kan gaan om Hem te ontmoeten en op mijn manier te aanbidden.
Aan die workshipavonden gaat veel strijd vooraf. De weken ervoor voel ik stress en heb ik gedachten als: je bent waardeloos, je bent niet goed genoeg, je bent een huichelaar, wie ben jij dat je dit mag zingen … Ik ben een echte binnenvreter en deel er weinig over. Toch spreek ik een paar dagen voor zo’n avond altijd af met een vriend en geestelijke buddy. Hij bidt dan voor me en meestal is de strijd dan een stuk minder. Maar al kost het mij weken strijd, als er één iemand wordt geraakt is het voor mij die strijd waard!”
Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier keer per jaar Business Contact magazine.