Wat hebben bier, een studie Rechten en geloof gemeen? Nou, ze komen uit de achtergrond en werkervaring van twee jonge ondernemers uit Nijmegen met elk hun eigen bedrijf; gedreven twintigers die bij CBMC Team Arnhem veel inspiratie krijgen van onder meer oudere leden. En die nu zelf zo’n team in Nijmegen oprichten. Misschien komt er zelfs een Young Entrepreneurs Weekend?
TEKST: LOES GROOTERS / PARTNERS IN TEKST
‘Wat vind je ervan dat je alcohol verkoopt?’ Die vraagt krijgt Lennard Terlouw, lid van CBMC Team Arnhem, weleens. Zijn bedrijf leidt mensen via een ontdekkingstocht langs speciale biersmaken. Vlak voor de twintiger vól voor My Dear Bear wilde gaan, vroeg hij zich inderdaad weleens af: “Kan ik niet wat beters toevoegen aan deze wereld? Ik twijfelde in die tijd nog wel. En toen was er die zondagmorgen een spreker in onze Hanzekerk die me zei: ‘Ga ervoor. Trek je zevenmijlslaarzen aan in je onderneming en maak je plannen waar.’” Het was voor hem het teken dat de Heilige Geest tot hem sprak en dat hij door moest gaan. Sindsdien beseft hij: “Ik heb mijn hele leven nog om andere dingen te doen. Laat ik eerst dit maar tot een succes maken. Mensen willen namelijk graag nieuwe bieren proberen, maar zijn bang iets verkeerds te kiezen. Via een maandabonnement help ik ze met kiezen. Gemiddeld kopen mensen zes bieren per maand per persoon bij me. Dus ze gaan voor een hogere kwaliteit en minder voor kwantiteit”, aldus de biersommelier in opleiding.
Minder denken, meer ervaren
Dat Lennard openstaat voor de bevestiging van de Heilige Geest, noemt hij zelf best bijzonder: “Vroeger deed ik alles op ratio. Als kind ging ik naar een kerk waar ik, terugkijkend, niet zo veel vreugde zag en waar God niet erg leek te leven. Maar … dit is volgens mij niet hoe God het wil. Tegenwoordig ga ik in Nijmegen naar de Hanzekerk en praat ik een dienst soms aan elkaar. Daar merk ik beter dat God aanwezig is.”
Van rechtenstudent tot digitaal ondernemer
De weg die ondernemer en mede-CBMC-teamlid Simon Janssen aflegde? Dat is een heel andere. “Tijdens mijn studie Rechten richtte ik een website voor rechtenstudenten op. Daarna kwam de vraag om die site te verkopen. Eigenlijk wilde ik dat niet en daarom besloot ik een veel te hoge prijs te vragen.” Tot zijn grote verrassing werd die echter betaald! Hierdoor ontdekte hij hoe leuk het was iets op te bouwen dat voor iemand anders wat waard was. Daarna bouwde hij een onlinetraining – met persoonlijke begeleiding – voor mannen om los te komen van pornogebruik. Wat de Nijmegenaar had opgebouwd en hoe dit echt mensen hielp, maakte drie jaar geleden indruk op de eigenaar van WebsiteNazorg. Prompt vroeg deze aan Simon om zich in te kopen in de ‘troubleshooter’ voor websites. Met succes!
Vreugde!
Ook op geloofsgebied ging Simon een heel andere weg dan Lennard. Hij groeide op binnen Emmanuel, de charismatische gemeenschap binnen de rooms-katholieke kerk. “Ik ben gezegend met praktiserende ouders, dus wel anders dan de meeste katholieken uit mijn tijd. Dat er een persoonlijke relatie met de Heer kan zijn, heb ik wel meegekregen. En vreugde? Dat staat juist heel centraal in onze gemeenschap.” Op zijn twaalfde ging Simon dan ook al naar speciale kampen van de Katholieke Charismatische Vernieuwing. En op zijn veertiende ervoer hij zelfs de uitstorting van de Heilige Geest: “Ik kreeg echt een bepaalde rust van God als Vader en van mijn identiteit als kind van God.”
Zeven maal zeventig keer vergeven
In zijn bedrijf betrekt Simon God er ook bij. “Ik probeer via een soort guidelines te leven. Zoals de basisregel: Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Mensen zijn nooit opzichzelfstaande middelen, maar altijd een doel op zich; winst is niet het hoogste doel.” Hoe dat in de praktijk uitpakt, ontdekte hij recent toevallig. “Een deel van ons team zit in India. Daar hebben we een lokale partner die ook christen is. Hij herinnert me er vaak aan om zeven maal zeventig keer te vergeven. Bijvoorbeeld bij een medewerkster met wie we eigenlijk helemaal klaar waren. Onze partner zei: ‘Probeer het nog één keer.’ Toen we haar van positie hadden gewisseld, ging het ineens supergoed en was iedereen dankbaar. En wat bleek? Ze besteedde 20 tot 30% van haar inkomen aan opleidingen voor lokale mensen. Ja, ik denk echt dat het niet uit hemzelf kwam dat die partner opperde het opnieuw te proberen. Zó mooi om te zien!”
Alles voor een glimlach
Twee jonge mannen, twee verschillende achtergronden en tóch gaan ze voor vergelijkbare dingen in het leven. Lennard is er helder over: “Ik vind het het leukst om mensen blij te maken en te verrassen. Bijvoorbeeld bij de kerk of op kantoor met een glimlach of grapje als iemand het moeilijk heeft. En op zakelijk gebied als een klant terugkomt en zegt dat hij dit het mooiste bier ooit vindt.” Simon haalt er op zijn manier ook vreugde uit om iemand te helpen. “Het leukste is als iemand moord en brand schreeuwt dat zijn website eruit ligt en dat het dan een heel klein dingetje is dat we hoeven te fiksen.”
Dwars door leeftijden heen
Verder ziet de webtroubleshooter het geloof op zijn werk vooral als het delen van de vreugde en van hoe hij met God in het leven staat. “Ik heb wel het verlangen om iets meer te doen. Daarom werken Lennard en ik ook aan de start van CBMC Team Nijmegen.” Aan de ene kant wordt hij blij van het idee dichter bij zijn woonplaats te kunnen samenkomen. Aan de andere kant aarzelt hij: “Ik heb zo’n warm hart voor CBMC Arnhem … Hier komen verschillende generaties en zowel mannen als vrouwen bij elkaar. Iedereen deelt hier heel open wat er leeft. Het gaat daarbij zelden over het bedrijf, meestal over persoonlijke dingen. Ja, lid zijn van dit team helpt mij enorm.”
Machomannen en God als Bijrijder
Wat Lennard zo aanspreekt aan CBMC Team Arnhem? “Ik vind het heel mooi hoe mensen de rust van God ervaren. Soms zijn er machomannen en dan zie je ze omturnen tot heel kwetsbare mensen die emotioneel geraakt worden. Dat hoop ik in Nijmegen ook te kunnen brengen.” Daarbij heeft hij een heel mooi beeld over hoe om te gaan met een onderneming: “Vaak zeggen mensen: ‘God staat aan het stuur van mijn business.’ Ik zie dat anders: God zit als het ware op de bijrijdersstoel. Hij is de Navigator en zegt: je moet hier linksaf, hier rechtsaf.” Oftewel: je moet het uiteindelijk wel zélf doen.
Minder taken, meer stille tijd
Zelf wil de bierkenner voor zijn bedrijf de komende tijd nog meer focussen op – stille – tijd met God. “Ik heb dat te weinig gedaan, zat te veel in de taken. Maar nu wil ik God er meer bij betrekken om mij tot bloei te laten komen. Want als je God je talent laat gebruiken, gaat je bedrijf meer floreren. De laatste paar maanden ben ik daarom meer stil geweest met God.” Wat hem dat bracht? “Mijn relatie is nu sterker, ik ga nu met meer rust de dag door en heb het idee dat God erbij is.” In de stille tijd kijkt hij daarom vooral naar wat er gebeurt. “Als God mij bepaalde talenten heeft gegeven, wáár ben ik dan precies goed in? Waar ik dat niet in ben, ga ik dus minder doen. Want mijn talenten zijn een blauwdruk van Gods bedoeling met mijn leven. Als ik de rust neem en God erbij betrek, kan ik mijn praktische talenten beter inzetten.”
Oproep: nodig een jonge ondernemer uit
Vanuit die talenten wil het duo ook CBMC Team Nijmegen starten. Hun hoop hierbij? Dat er een team van alle leeftijden komt en iedereen zich broer en zus van elkaar voelt. “In Arnhem ga je gewoon ergens zitten en dan bid je voor degene rechts van je. Je hebt elkaar niet uitgekozen en misschien vind je die persoon niet eens leuk, maar je bídt voor elkaar, of je nu 18 of 80 bent”, stelt Simon. “Hiermee prikte team Arnhem door ‘generatiedingen’ heen”, merkte hij. Lennard moedigt ook andere lezers daarom van harte aan: “Nodig eens een jong iemand uit in je CBMC Team.” Hij ziet het er dan zelfs nog wel van komen dat CBMC iets organiseert om met alle jonge ondernemers samen te komen. Een prachtige, hoopvolle kijk op de toekomst!
Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier keer per jaar Business Contact magazine.
Niet langer wachten op verandering, maar zélf aan de bak!
“Als je mag storten op de emotionele bankrekening van mensen, is dat enorm verrijkend, ook voor jezelf.” Dat zegt maatschappelijk ondernemer Leo Nieuwenhuis. De uitspraak verklaart onder meer waarom de Rijssenaar allerlei initiatieven start of erbij betrokken is. Met...