Na het delen van een recept voor de lekkerste pulled pork, waarbij hij ongetwijfeld ook een goede wijn kan adviseren, vertelt Daniël Ros over een wel zeer bijzonder sollicitatiegesprek. Zijn doel van dat bewuste gesprek was om een stapje hoger te komen op zijn eigen carrièreladder, maar het loopt anders. Hij loopt daar niet naar buiten als commercieel directeur, maar als christen.

TEKST: ITY VAN DUSSCHOTEN | BEELD: DÉSIRÉE STOLKER

Volgens Daniël is Gods grootheid zichtbaar in de schepping en hebben alle seizoenen zo hun eigen charme. Sommige brengen bloemen, andere brengen wijn – natuurproducten waarmee Daniël bekend is. Eerder in een rol als commercieel manager in het groen, nu als mededirecteur/-eigenaar van Artisan Wines. Daarnaast helpt hij vanuit zijn rol als partner en strategisch communicatieadviseur bij KRB Communicatie bedrijven om hun blinde vlekken inzichtelijk te maken.

Omgeving scannen
Tijdens zijn jarenlange ervaring als commercieel manager doet hij zijn strategische kennis op. En strategisch als hij is, probeert hij zijn mogelijk nieuwe werkgever te paaien met mooie woorden. “Als commercieel specialist kijk je altijd met wie je in gesprek zit. Je scant je doelgroep. Salesmensen zijn empathisch sterk en hebben daar een soort van zesde zintuig voor.” Dus terwijl Daniël tegenover Henk plaatsneemt – klaar voor het sollicitatiegesprek voor die gewenste functie van commercieel directeur -, scant hij zijn gesprekspartner en diens omgeving en bepaalt hij zijn positie. “Ik zie achter Henk een Bijbeltekst hangen en wacht mijn moment af. Ergens in het gesprek zeg ik: ‘Ik werk niet op zondag, want ik ben christelijk.’ Echt zo van: kijk mij eens. Dat resoneerde enorm bij Henk. En het gesprek dat volgde, was bizar.” Henk vraagt door, maar het was niet langer Henk die het gesprek leidde, vertelt Daniël, de Heilige Geest nam het van hem over. 

Christen-lijk
Voor zijn gevoel neemt hij in het gesprek zijn cv met God door en dat blijkt niet zo fraai als gedacht. Als je christelijk zegt te zijn, leert hij van Henk, noem je jezelf eigenlijk een christen-lijk, zo dood als een pier. Ben je een christen daarentegen, dan ken je Jezus. “Ik kende het verhaal wel, maar ik had geen eigen verhaal. Tranen met tuiten daar. Ik dacht alleen maar: ik moet dit rechtzetten.” Daniël wilde zich een andere houding aanmeten, in het leven en in de sales. In zijn wandel en in zijn handel. Want commercie is niet negatief, zolang je maar integer handelt.

Eenmaal thuis stormt hij naar boven en stort zich naast zijn bed ter aarde, op zijn knieën, met zijn Bijbel paraat. Huilend bidt hij. “Heer als het ook voor mij is, mag ik het nog een keer horen, mag ik het verstaan?” En terwijl hij zijn Bijbel pakt en willekeurig opent, leest hij Jesaja 12, het danklied der verlosten. “Hij koos voor mij.”

Hij koos voor mij
“Ik stond on top of the world, alles klopte en ik was helemaal in de Gloria. O, dat gevoel wil ik weer hebben. Het is een blik in de hemel.” Maar anderhalve week later komt het hem allemaal wel heel toevallig over. “De aartsvijand houd je af van Jezus. Dat gebeurde bij mij ook. Vertwijfeling kwam. Ik raakte helemaal van de leg en heb Henk gebeld. ‘Henk, het is niet goed met mij, ik ben een zondaar.’ Hij zei: ‘Gefeliciteerd, ik ook. Dat is iedereen. Daarom hebben we Jezus nodig.’” 

Nog een keer
Zo strategisch als hij nu blinde vlekken opspoort bij bedrijven, zo blijft hij zelf eerst nog ziende blind als het gaat om zijn eigen geloof. Weer gaat hij op zijn knieën naast zijn bed en weer vraagt hij om bevestiging met de Bijbel in zijn hand. “Vader, U heeft mij één keer uw woord gegeven, geef het nog een keer.” 2 Korintiërs 1 vers 18 is zijn antwoord. Geëmotioneerd leest Daniel de tekst voor: “Zo waar God trouw is, wanneer ik ja tegen u zeg, bedoel ik ook ja, niet nee.” Tranen rollen over zijn wangen als hij uitlegt wat voor een enorm cadeau hij hiermee heeft ontvangen. “Al die vertwijfeling, Hij heeft al ‘ja’ gezegd, het is niet van mij afhankelijk. Die onverdiende genade, daar kan niets tegenop.” 

Verschillende mensen, verschillende routes
Enerzijds is Daniël ervan overtuigd dat je mag proclameren wat God je geeft. Want als je erover spreekt, proef je Gods genade. Tegelijkertijd is hij er voorzichtig mee. “Dat dit mij is overkomen, dit was mijn bekeringsroute. Mensen denken dan: waarom gebeurt mij dit niet, is het dan niet voor mij? Maar God werkt op Zijn manier; verschillende mensen, verschillende routes. Weet je, ’t was er ook niet voor mij, maar dat was het wél. Ik zag het alleen niet. Of, zoals in Amazing Grace: I was blind, but now I see.” Daniël ziet de worsteling en het verlangen ook bij zijn dochter en dat doet hem pijn. “Ik zie hoe graag zij het zelf wil doen, ik zie die vertwijfeling bij haar, maar geef het toch over aan Hem.”

Bekeerd zijn betekent niet einde mens-zijn. “Ik heb af toe nog een kort lontje, stel me nog steeds weleens op als hork, maar wel minder dan vroeger. Het grote verschil is dat je focus verandert op de dingen die goed zijn en de dingen die niet goed zijn. Dat dringt door in je keuzes en besluitvorming.” God geeft ons inzicht door Zijn woord, vanuit dat perspectief probeert Daniël zaken nu te bekijken.

Ander mens, andere baan
En als je dan geroepen wordt, dan ga je. Zoals in 2018 met zijn vrouw naar Ethiopië voor een Muskathlon om geld in te zamelen voor Compassion: “Wat een wonderen hebben we daar gezien. Ik kwam terug als een ander mens!” En die roeping leidt hem ook naar een andere baan. Want in Ethiopië ontmoet hij een 16-jarige jongen die geen vader meer heeft, terwijl bij hem thuis ook een 16-jarige wacht die nog wel een vader heeft, maar eigenlijk ook niet. Daniël wil meer thuis zijn, minder reizen … 

Nederig zijn en bidden
Nu werkt Daniël twee dagen per week voor Artisan Wines en drie dagen voor KRB Communicatie. En nog steeds wil hij weleens sneller dan goed voor hem is, standaard gevolgd door een les in nederigheid. Zijn opa heeft het hem voorgeleefd: nederig zijn en bidden. Is het gebed van zijn opa voor hem zijn zegening tot in het duizendste geslacht? “Hij zei toen: ‘God is met jou bezig.’ Het gebed van mijn opa was het gebed van een rechtvaardige; daarvan mag je veel verwachten. God werkt door zijn mensen, door zijn volgelingen. Luister wanneer Hij spreekt.”

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier ik per jaar Business Contact magazine.

LEES MEER

Impact Stories

meer

Lezen

Dit artikel verscheen in Business Contact.
Vraag een gratis proefexemplaar aan of
neem een een abonnement en ontvang
vier keer per jaar Business Contact magazine.

49 per jaar

BIJ CBMC AANGESLOTEN

Bedrijven