Als je het hebt over een bijzonder team, dan geldt dat wel voor Team Woerden. Hoe dat komt? Lang niet alle deelnemers wonen nog in Woerden; verschillenden verhuisden. Maar de onderlinge band is zo groot, dat ze nog elke week live én per videoverbinding hun successen en worstelingen delen om God in hun business te betrekken.
Het is 7.15 uur ’s morgens, helemaal donker. Maar aan de Glazenmakersweg brandt al licht. Hier zitten vijf mannen en één vrouw klaar. Online haakt nummer zes aan, terwijl nummer zeven appt: “Ik neem net de afslag van de snelweg. Ben er binnen een paar minuten.” Enkele anderen ontbreken vandaag. De kerkelijke achtergrond van deze mensen verschilt – van kinder- tot volwassen doop. Hun business ook: van handel en be- of verwerking van metaal, kaas, hout en gesteente tot werk in de zorg, de audiovisuele sector en de installatietechniek.
Tips voor beter leven
Teamleider Gunnar opent deze morgen met gebed. Daarna neemt Irma het woord. “We lezen het boekje ‘Domweg gelukkig’ van Willem-Maarten Dekker.” Dit is niet het eerste boek dat zij in hun tienjarig bestaan behandelen. Eerder vormde onder meer het boek ‘Carrière met God’ hun leidraad. “Dit hoofdstuk heet: Tien tips voor een beter leven. Tip 5 is: Lees de Bijbel.” Ze legt uit hoe Jezus hierin naar voren komt. “Hij is voor mij werkelijkheid geworden, de persoon voor wie ik leef. Die overtuiging groeit alleen door de Bijbel te lezen. Ook aan iemand die niet gelooft, kun je deze tip het beste geven, dan gaat het geloof steeds een beetje meer leven.”
Bewijzen dat God niet bestaat?
Een van de mannen herkent dit en noemt een grappig voorval uit zijn omgeving; over twee vrienden, de één christen, de ander atheïst. “De atheïst vond het zó erg dat zijn vriend christen is. Daarom ging hij de Bijbel lezen, elke dag een stukje, om te bewijzen dat God niet bestond en dat het dus niet klopte dat zijn vriend christen is. Maar dat ging mis; hij kwam erachter dat het wél klopte…” Alle deelnemers lachen en bevestigen dat Bijbellezen dus werkt, óók als je niks met het geloof hebt.
Bijbel midden in de nacht
Irma vervolgt uit het boekje: “Lees de Bijbel liefst ’s morgens bij het ontbijt. Dan heeft het de hele dag tijd om vrucht te worden. Als je ’s avonds leest, ben je het ’s morgens meestal vergeten.” Daar heeft John zijn twijfels bij. “Maandagnacht lag ik om 4 uur wakker, toen psalm 138 vers 3 door me heen ging.” Hij legt uit hoe hierin staat dat God in je leven is. “Het was zó helder, midden in de nacht; maar ik ben het dus niet vergeten! Moet ik iets met dit Bijbelvers?”, vraagt hij zich daarna hardop af.
Boodschap in drieën
De reacties op Johns vraag verschillen. “Het kan een bemoediging zijn.” “Misschien is het voor nu genoeg en komt er nog een moment dat je het nodig hebt, dat God je wil leiden”, oppert een ander. “Vaak wordt het twee tot drie keer bevestigd met Gods woord als je er iets mee moet”, vult Johannes aan: “Ik liep al een paar weken te piekeren, toen ik zelf kortgeleden wakker werd met in mijn hoofd Jesaja 25, vers 9 tot 12. Een paar dagen later kwam dezelfde tekst voorbij bij het avondmaal. En die middag daarop las ik in een boekje wéér die tekst. Ik zat in de put en dit was er nodig om mij eruit te krijgen”, illustreert hij.
Elkaar beter leren kennen
Via videoverbinding reageert Mike: “Onze dominee zegt dat Bijbellezen ook iets relationeels is; je brengt tijd door met God. Zo kun je elkaar beter leren kennen. Ik zoek ook niet meer overal iets achter of God me wat wil zeggen, maar wil vooral tijd doorbrengen met Hem.”Dit zijn de vruchten
Daarna volgen nog veel meer mooie keuzes, ervaringen en getuigenissen. Wat dit CBMC-team de leden oplevert? Veel, stellen ze. Zo vertelt Irma hoe ze hier in coronatijd advies kreeg over medewerkers in dienst houden of niet. Mike kon de nasleep van zijn scheiding kwijt. En John deelde de heftige tijd rondom een kerkconflict. Hij vat het samen: “Al je zorgen en pijn, maar ook je leuke dingen – alles kan hier op tafel.” Op naar de volgende tien jaar dus!
TEKST: PARTNERS IN TEKST / LOES GROOTERS | FOTO: EEF KIEKT / EVI IN ‘T ANKER
Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier ik per jaar Business Contact magazine.