Het lam dat geslacht is

Ondernemen met God, Gebed, Gods stem verstaan

Op een zonnige dag in april rijd ik door het Friese landschap. Ik ben onderweg naar het dorpje Ferwert, waar ik met Natanaël Zijlstra heb afgesproken bij de plaatselijke slagerij. Onderweg geniet ik van het uitzicht: aan de linkerkant de zeedijk, aan de rechterhand de Friese landerijen. Wat een rust en ruimte.

Midden in het dorp parkeer ik mijn auto. De slagerij is niet moeilijk te vinden; het dorp is klein en er zijn hooguit drie winkels. Wanneer ik naar binnenloop, klingelt er een belletje, waarna ik vriendelijk wordt gegroet. Natanaël blijkt nog niet aanwezig te zijn en ik word met een bakje koffie in de kantine aan een tafel gezet. De gemoedelijkheid en het vertrouwen straalt ervan af. Het is niet moeilijk om je hier op je gemak te voelen. Ik drink rustig mijn koffie op. Dan hoor ik een bekende stem. Er steekt een hoofd om de hoek en ik kijk omhoog. In een net blauw jasje, met z’n twee meter plus aan lengte, kijken twee vriendelijke ogen me aan: “Welkom in Ferwert.”

Begonnen als hobbyist
Hier is het dan. Dé plek waar Natanaël zijn lammeren laat slachten. Een jaar of tien geleden begon Natanaël met het houden van schapen. Op een hobbymatige manier. Eigenlijk best simpel: een aantal schapen laten lopen op grasland in de omgeving, ze vreten het gras op, de beesten gaan lammeren, je brengt ze naar de slager en laat ze slachten. Het vlees komt terug en dat verkoop je. Voor een paar jaar werkte dat prima. Maar al vrij gauw was het aantal schapen te klein en de vraag naar vlees te groot. De visie die Natanaël er met zijn beginnend bedrijf ‘Mienskiep’ op nahoudt, slaat aan.

Lokaal, duurzaam en eerlijk
“Lamsvlees beschikbaar maken voor iedereen. Dat is wat ik wil. Ik wil de wereld graag beter achterlaten dan hoe ik hem heb aangetroffen.” Natanaël is heel duidelijk wanneer het gaat over de visie van zijn bedrijf. Wanneer je een kiloknaller wilt, ben je bij hem niet aan het juiste adres. “De vraag is hoe je om wilt gaan met het vee en met de mensen. Ik wil graag eerlijk en transparant zijn. Voor mij is het ontzettend belangrijk dat we onze producten zo lokaal mogelijk produceren. De consument wil steeds vaker weten waar zijn eten vandaan komt, hoe er met de dieren is omgegaan en op welke manier ze groot zijn geworden. Door het dicht bij huis te houden, heb ik er grip op. Zoals deze slagerij in Ferwert bijvoorbeeld. Ze hebben ruimte in hun agenda, hebben een nette prijs en verstand van zaken. Ik krijg goede producten en het wordt keurig voor mijn klanten verpakt. Wanneer ik het in mijn eigen regio blijf doen, draag ik ook bij aan een economische duurzaamheid en hebben er allemaal wat aan.” De schapen die Natanaël nu afneemt, komen ook uit de regio van veehouders die dezelfde visie hebben. Met liefde voor de natuur en een duurzame gedachte.

Afnemers
Er zijn drie afzetkanalen waar Natanaël zijn handel aan kwijt kan. “Allereerst moet je denken aan winkels, horeca en consumenten. De consumenten bedienen we via De Streekboer. Dat is een platform waar consumenten rechtstreeks regionale producten kunnen bestellen. Ze kunnen online hun bestelling doen en het bestelde product ophalen op een locatie bij hen in de buurt. De horeca en winkels bedien ik zelf. Er zijn steeds meer restaurants te porren voor een eerlijk stukje vlees. Mede doordat de consument wil weten waar zijn eten vandaan komt.”

In de slagerij
Ondertussen lopen we samen naar het slachthuis. Grote stalen buizen hangen aan het plafond. Helemaal voorin hangen een stuk of vijf lammeren. Die zijn van Natanaël. Hij laat het slachten volledig aan de slager over. “Het mooie is dat de lammeren door de boer hier naartoe worden gebracht. Omdat de beesten wel eens vaker verplaatst worden, zijn ze dat gewend. De beesten vertrouwen op de boer. Het slachten kan dan snel plaatvinden, waarbij het stressniveau van de dieren zo laag mogelijk blijft.” Door dit op deze manier te ervaren, meent Natanaël dat God hem een lesje heeft geleerd. “Lees maar eens Psalm 23. Wat staat daar nu eigenlijk? Ik wil heel graag dat mijn lammeren veel vlees geven. Dan zal ik ze naar grazige weiden en rustige wateren moeten brengen en zal ik ze zo goed mogelijk moeten verzorgen.”

Onze Herder
“Het mooie is dat wij een Herder hebben die precies hetzelfde voor óns wil. Hij wil ons laten ontplooien en ontwikkelen! Het enige wat we hoeven te doen is Hem erkennen als Heer en naar Hem luisteren. Niet ons eigen plan trekken. Lees Psalm 23 maar eens en vergelijk het met het hebben van een eigen onderneming. Kijk naar welk plan God met je heeft. De Heer is mijn Herder komt heel mooi tot uiting wanneer je kijkt naar een schaap en zijn herder. Luister naar de Herder. Ook al lijkt dat soms lastig. Allereerst vind ik dat je gewoon moet doen waar je goed in bent. Probeer dat zo goed mogelijk te doen, dan gebruik je de talenten die de Heer je gegeven heeft. Daar gaat het om. Hij heeft je kwaliteiten en skills gegeven. Daar doe je wat mee, of niet… Je kunt de talenten die je hebt gekregen verstoppen of je gaat ze benutten en investeren. Dat laatste probeer ik zo veel mogelijk te doen.”

De stem van de Herder
Een aantal jaren geleden, toen Natanaël zelf nog schapen had, liep hij met zijn gezin op een zondagmiddag een blokje om. “Ik was altijd met mijn schapen bezig, behalve op zondag. Dat is voor mij een rustdag. Dan is het mooi geweest. De kinderen waren op hun skelters al een eindje verderop. Zo wandelend, tussen de landerijen door, waar de schapen ook liepen, vroeg ik me af hoe je een goede herder kunt zijn. Al mijmerend liepen we daar, in onze zondagse kleren. De schapen die om ons heen liepen, herkenden mij vanwege mijn kleding niet. Op een gegeven moment vroeg ik mijn vrouw Ilse wat we die avond zouden eten. Op dat moment sloegen de honderd schapen aan. Ze hadden me herkend aan mijn stem. Wat een bijzonder moment was dat! Het kwartje viel dan ook direct: Als de Heer onze Herder is, mogen we Hem herkennen aan Zijn stem.”

Hoe versta je Zijn stem
Natanaël vindt het nog een hele opgave om Zijn stem te verstaan. Hij vraagt zich af hoe je Gods stem herkent. Wanneer spreekt Hij tot jou en hoe dan? Heb je daar duidelijkheid over? Het blijft lastig. “Een heleboel dingen kunnen we zelf. Maar zonder de Heer kunnen we niks. Het is me gegeven. Ik heb mezelf niet gemaakt. Je hebt veel ideeën, maar niet elk idee pak je op. Soms past het wel en dan doe je het. Zo heb ik eens bij een vorige werkgever mijn baan opgezegd. Ik werkte bij een verzekeringsmaatschappij en die hield op met bestaan. Bij het bedrijf waar deze maatschappij werd ondergeschoven, wilde ik niet werken. Dus stopte het daar voor mij. Toen ik terugreed naar huis, bad ik tot God. Ik zei: ‘Heer, ik heb de knoop doorgehakt. Ik ga hier niet verder en heb mijn baan opgezegd. Wilt U mij kansen geven voor een vervolg, want die zijn er nog niet.’ Ik vertrouwde erop dat wanneer de Heer een deur dicht doet, er ergens anders een raam opengaat. Achteraf had ik de Heer nóg wat moeten vragen: of Hij ook de keuze voor mij wilde maken, welk raam ik moest gebruiken. Hij gaf mij namelijk niet één kans, maar een heleboel. Hij zei: “Natanaël, kies maar. Wat je wilt.”

Vertrouw op Hem
Een van de kansen die ontstonden, kwam van de concurrent. Omdat hij op het lijstje stond, vond Natanaël dat je die dan ook moet benaderen. “Dan moet je ook een grote vent zijn en bellen. Anders kun je de Heer toch beter niet om hulp vragen?!” Achteraf bleek het een schot in de roos. Tot op de dag van vandaag werkt Natanaël er met veel plezier, naast zijn schapenbedrijf. “Het is bidden én werken. Je weet dat je antwoord gaat krijgen en daar moet je iets mee doen!” Natanaël vertrouwt God in alles. Net zoals die schapen. Maar er is wel een groot verschil tussen mensen en schapen. “Het schaap is een beest zonder verstand; het heeft een karakter, een instinct. Wij zijn mensen. De kroon op de schepping. Waar het schaap zich laat leiden door een herder, hebben wij zelf een eigen wil gekregen. De Heer heeft ons zo gemaakt dat we zelf keuzes kunnen maken. We mogen ons laten leiden door de Herder, die met Zijn staf ons de goede kant op wijst. De vraag is of we door hebben wanneer Hij wat zegt. Of zijn we soms allang bezig met ons vijfstappenplan of ABC-analyse?”

De toekomst
Het doel van de onderneming is niet zozeer het vermeerderen van het saldo op de bankrekening van de familie Zijlstra. “We willen graag dat de regio kan meeprofiteren van wat we doen. Dat is belangrijker dan het winstoogmerk. Dat is ook het mooie van het ondernemerschap: zelf de koers bepalen, pionieren en het avontuur aangaan. Met mijn onderneming kan ik het verschil maken in deze regio. En dat wil ik nog lang blijven doen. Maar ik laat de toekomst aan mijn Herder over. Mocht deze onderneming dusdanig blijven doorgroeien en ik dit fulltime kan gaan doen, dan ben ik er klaar voor. Ik leg het vol vertrouwen in Zijn handen.”

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier ik per jaar Business Contact magazine.

LEES MEER

Impact Stories

Goed doen!

Ferdi van den Bergh is een bevlogen en energieke marketeer, strateeg en ondernemer. Hij leeft voor God en ‘goed doen’. Of het nu gaat om kinderprojecten in Afrika of Nederlandse bedrijven, zijn motto is altijd: droom groot, begin klein en groei snel!TEKST: HELEEN...

meer

Lezen

Dit artikel verscheen in Business Contact.
Vraag een gratis proefexemplaar aan of
neem een een abonnement en ontvang
vier keer per jaar Business Contact magazine.

49 per jaar

BIJ CBMC AANGESLOTEN

Bedrijven