Jade Lee werd geboren in Taiwan als Hsiu-Fen Lee, maar omdat het voor westerse mensen gemakkelijker is, noemt ze zich overal Jade. Haar vader verkocht in Taiwan groente en fruit. Omdat zij uit een arm gezin kwam, moest zij als kind met hem mee naar de markt om de producten uit te stallen en te verkopen. Alle gezinsleden, moeder en vijf kinderen, hielpen mee om geld te verdienen. ‘s Avonds telde Jade het geld waardoor ze al op jonge leeftijd zakelijk inzicht verwierf.
TEKST: JANET PRONK / JPD TEKSTREDACTIE | BEELD: JAN-FLORIS BOER
“In Taiwan ontmoette ik de Amerikaanse vader van mijn zoons, die als fotograaf werkte. Ik was intussen reisleider en gaf cursussen Engels. Begin jaren 90 woonden we samen met onze oudste zoon in de Verenigde Staten. Voordat ik naar Nederland kwam, werkte ik in de ICT-sector voor het Duitse bedrijf Fujitsu-Siemens. In 1999 verhuisde ik naar Nederland, waar ik voor een Taiwanees moederbedrijf een dochterbedrijf in computeronderdelen voor de Europese markt opzette. Daarvan werd ik directeur.”
Kunst en ICT
Nadat Jade in 2000 van haar man scheidde, zette ze een jaar later een bedrijf op in kunsthandel en het organiseren van exposities. “Helaas raakte ik mijn verblijfsvergunning kwijt, waardoor ik een baan in loondienst moest zoeken. Ik ging aan de slag als salesmanager en begon daarnaast te handelen in ICT-hardware. Vanwege de financiële crisis werd het steeds moeilijker om geld te verdienen met deze handel en in 2010 moest ik daarom stoppen met mijn ICT-bedrijf. Daarna startte ik een eenmanszaak in – vooral Chinese – kunst en juwelen. Deze handel kwam tot stilstand door de anti-corruptiemaatregelen van Xi Jinping.”
Blijvend verlangen naar God
In 2015 gaat Jade een aantal maanden naar Taiwan om een appartement te kopen voor haar jongste zoon, die daar studeerde. “Zo nu en dan bezocht ik een kerk en later volgde ik ook een Bijbelstudie. Deze viel eigenlijk tegen, want veel verhalen kon ik gewoon niet geloven. Vooral dat Jezus op het water liep, vond ik onzin. Toch bleef het verlangen om meer over God te weten te komen. De relatie met mijn toenmalige Nederlandse partner was erg slecht en daarom ging ik in 2017 opnieuw een tijdje naar Taiwan om bij hem weg te zijn. Ik bezocht toen steeds vaker een kerk.”
Boeddhisme was mijn leven
“Mijn relatie eindigde. Ik had geen huis meer in Nederland en logeerde bij verschillende vriendinnen. In die tijd zocht ik hulp in een macht boven mij, onder meer in de boeddhistische tempel in Utrecht, waar mijn vriendinnen mij mee naartoe namen. In Azië leefde ik in een boeddhistische omgeving, met veel goden. Mijn geloof was een combinatie van boeddhisme, taoïsme, confucianisme en volksgeloof. Boeddhisten geloven dat het menselijk leven een leven is van lijden. En dat meditatie, spirituele en fysieke arbeid en goed gedrag de manieren zijn om verlichting of ‘nirwana’ te bereiken. In onze Chinese cultuur spreken we over ‘qi’ of ‘het universum’. Je moest naar de tempel gaan, boeddhistische boeken lezen en vegetarisch eten. Ik ben er vanaf mijn geboorte in opgevoed; het was het leven in mijn familie en omgeving. We geloofden dat elk voorwerp zijn eigen god heeft en aanbaden het bed, de deur, de vloer, het fornuis enzovoort. We bogen voor die goden en offerden er insecten en papiergeld aan. Ik geloofde echt in al die goden, maar ik was tegelijkertijd – en eigenlijk altijd al – op zoek naar de ‘EEN’, de Enige die echt de hoogste in het universum is. Het was een zoektocht. Uiteindelijk werd ik christen.”
God zoekt Jade
Achteraf bekeken probeerde God in Taiwan al om Jade te vinden door haar meerdere keren in een kerk uit te nodigen, maar “ik wilde niet en bleef geloven in meerdere goden.” In 2018 verhuisde Jade naar Den Haag. In haar zoektocht naar een kerk kwam ze onder meer bij de Redeemer International Church terecht. “Daar raakte de Heilige Geest van God mij aan. Ik volgde twee keer een Alpha-cursus om het christendom te gaan begrijpen. Ik ben gedoopt in God’s Embassy in Amsterdam. Daar kreeg ik van verschillende mensen de profetie dat business mijn missie is. Ook ging ik naar een Chinese kerk in Den Haag en volgde ik een bevrijdingscursus in Engeland.”
Geen Bijbelkennis
Omdat Jade meer over God en de Bijbel wilde weten, begon ze een theologische studie aan Tyndale, een internationale Engelstalige opleiding in de christelijke theologie in Badhoevedorp. “Ik wist namelijk vrijwel niets van de Bijbel!” Hebreeuws was een verplicht vak, dus die taal leerde Jade er ook nog bij. “Op Tyndale woonde ik intern. Totdat in maart 2020 in coronatijd iemand me vroeg of ik snel een leverancier voor mondkapjes wist. Dat was een kans! Ik bad tot God of ik nu weer zaken mocht doen, verliet het seminarie en keerde terug naar de zakenwereld. Datzelfde jaar begon ik BNL Supplies als eenmanszaak. Inmiddels is het een bv. Ik kocht allerlei covid-artikelen in, van testkits tot mondkapjes.”
Handel in accu’s
Jade bad tot God om leveranciers en klanten. “Ik heb duidelijk ervaren dat God mij heeft geholpen. Toen ik in de tweede helft van 2020 in Taiwan was, kreeg ik de vraag of ik iemand kende die accu’s kon repareren. Omdat ik eerder iemand had geholpen om accu’s in China te laten maken, ben ik gaan onderzoeken of ik hierin kon handelen. Zodra de vraag naar mondkapjes en testkits begon af te nemen, zocht ik klanten en leveranciers om de reparatie van accu’s op te pakken.”
Jades bedrijf richt zich op de reparatie van accu’s voor e-bikes, e-scooters et cetera en verzorgt de aftersales, zowel in Europa als in Azië. “Een van mijn klanten vertelde dat een ander bedrijf een reparateur zocht voor zijn batterijen. Zo iemand kende ik wel in mijn netwerk.” Dit leidde ertoe dat Jade zich ontwikkelde tot agent tussen verschillende bedrijven. De afgelopen twee jaren was het bemiddelen of bij elkaar brengen van partijen in de reparatie van batterijen de hoofdmoot van haar bedrijf. In 2022 vragen klanten ook om energieopslag en -distributie. Daarom handelt ze nu ook in energieopslagsystemen.
Evangelische kerk én gereformeerde gemeente
Op zondag gaat Jade naar twee zeer uiteenlopende kerken in Den Haag: de moderne charismatisch-evangelische City Life Church (CLC) met live aanbiddingsmuziek én een gereformeerde gemeente met orgelmuziek. “God werkt in mij door me te corrigeren en ik verander door Gods Woord te lezen. Ik was aan veel dingen verslaafd en dat heb ik allemaal losgelaten. Zonder Bijbel zou ik dezelfde fouten maken. In de gereformeerde gemeente leer ik stil te zijn, te luisteren naar preken en te praten met God. Ik moet leren. Ik heb beide kerken nodig, maar mijn zoektocht gaat door. Zo volg ik al bijna twee jaar Bijbelstudie bij een godsdienstlerares.”
Dienen
Jade wil graag dienen: “In CLC heb ik de gelegenheid om Gods Woord in praktijk te brengen door te dienen in verschillende teams. Om mensen te helpen God te vinden en vrijheid te ervaren, onder andere door de Alpha-cursus.” Bij deze cursus leidde ze vervolgens een Engelstalig team. Nu helpt ze in het welkomteam en het keukenteam. Elke donderdag wordt er een maaltijd gekookt en geserveerd voor ongeveer honderd mensen. “Verder werk ik twee keer per maand als vrijwilliger in christelijk ontmoetingscentrum Het Kompas in de Scheveningse Keizerstraat. Ik zorg voor koffie en thee na de samenkomst, en ik deel op straat folders uit aan voorbijgangers.”
Rechtvaardig zakendoen
Jade wil zowel in haar werk als in haar privéleven een voorbeeld zijn. Ze ziet het als haar roeping om een verbinding te zijn tussen Europa en Azië. De beweging Business as Mission (BAM) noemt ze als voorbeeld: je kunt met je werk ook evangeliseren. En net als in haar werk brengt ze in het christelijke leven mensen bij elkaar. “Omdat ik graag met de winst uit mijn bedrijf wil evangeliseren, bestel ik bij Het Bijbelcentrum wel eens bijbels om naar mensen te sturen. Verder ben ik lid geworden van CBMC en Christenen voor Israël. Ik wil rechtvaardig zakendoen en dat leer ik – onder andere – via bijeenkomsten van deze organisaties. Door te praten met anderen leer ik veel. God laat me mijn fouten zien en hoe ik rechtvaardig handel.”
Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier ik per jaar Business Contact magazine.