Als Jacob op de heup geslagen

Getuigenissen, Ondernemen met God, Wat zegt de bijbel


Dordtse ondernemer Roland de Lange vraagt zich aan het begin van ons gesprek hardop af waarom we hem hebben benaderd. Wat heeft hij nu voor interessants te vertellen?! Het siert deze ervaren communicatieman. In alle bescheidenheid deelt hij over zijn worsteling met het ondernemerschap, fysieke tegenslagen én verrassende ontdekkingen. 

TEKST: HELEEN SIJTSMA- DEN BOER | BEELD: MAAIKE APPELS

Verhalenmaker
Roland zit al ruim 35 jaar in het communicatievak: van journalistiek tot pr, van grafisch ontwerp tot televisie. Hij werkte jarenlang in verschillende functies voor De Hoop. Na drastische bezuinigingen moest hij daar in 2012 noodgedwongen stoppen en begon hij zijn eigen bedrijf: Mootiv. “De missie die ik al die jaren bij De Hoop had, was natuurlijk niet weg toen ik daar moest stoppen. Ik voel me geroepen om ‘verhalen te maken’ en sluit altijd graag aan bij iemands motieven (vandaar Mootiv, red.). Die verhalen kon ik ook met een eigen onderneming vertellen. Ik was trouwens best wel naïef en ook erg optimistisch”, blikt hij terug. “Zo van: Leuk bedacht, Roland, maar nu de praktijk. Nou, die was weerbarstig hoor!” 

Leren ondernemen
“Ik moest echt ontdekken wat het is om ondernemer te zijn. Ik zat nog in een traject bij het UWV en de KVK en daar werden mij vragen over mijn plannen gesteld. Wie zit er op jouw diensten te wachten? Wat heb je te brengen? Goede vragen, maar ik kon ze maar moeilijk beantwoorden. Ik zag mijn bedrijf in het verlengde van mijn werk bij De Hoop. Daar had ik de luxe van ‘samen’ en kon ik mij verschuilen achter een hoger doel, maar nu stond ik er alleen voor. Wat is nu eigenlijk míj́n verhaal? Wat heb ik te vertellen?” De beginnend ondernemer worstelt. Toch zet hij zijn plannen door. “Ik had echt het gevoel dat God nieuwe dingen van mij wilde. Hoe ik dat merkte? Er groeide een verlangen. Dat verlangen kon ik nog niet concreet maken, maar soms moet je stappen zetten om te ontdekken wat de wil van God is.” En die stappen zet hij. Roland begint met het maken van een tv-programma voor Family7. “Dat was fantastisch, maar dat werk stopte na verloop van tijd en toen moest ik leren om mezelf te profileren en opdrachten binnen te halen. Dat vond ik verschrikkelijk moeilijk. Dat laatste heb ik eigenlijk nu pas een beetje op de rit”, vertelt hij met een lach. 

Net als Jacob 
Het ondernemerschap is intens. Maar ook op fysiek vlak zijn er de nodige worstelingen … In het voorjaar van 2021, Roland heeft intussen medewerkers in dienst, krijgt hij covid. “Op de brancard in het ziekenhuis schreef ik nog snel een mailtje naar mijn boekhouder met de uren van mijn medewerkers, zodat het salaris betaald kon worden. Dat was echt een wake-up call: ik had het veel en veel te druk. Ik lag niet op de ic hoor”, benadrukt hij. “Na een week was ik alweer thuis. Daar moest ik nog wel aan de zuurstof en er stond mij een revalidatietraject te wachten. Ik was de helft van mijn spieren kwijt! In het najaar begon ik weer heel voorzichtig met hardlopen.” Die overwinning bleek van korte duur. “In de avond stond ik op van de bank en zakte door mijn heupen. De fysiotherapeut dacht nog even dat ik te weinig gerekt en gestrekt had, maar wat bleek?! Mijn heupkoppen waren kapot; een bijwerking van de covid-medicatie. Ik had ontzettend veel pijn, ging kermend de trap op. Ik voelde me als Jacob. Op mijn heup geslagen. In mijn kracht geraakt.” De ondernemer roept het uit naar God. Ook gaat hij naar een gebedsbijeenkomst en laat de oudsten thuis komen om met hem te bidden en met olie te zalven.

Wonderlijke operatie
Herstel blijft uit. “Ik zag vreselijk tegen de heupoperatie op. Voor mijn werk filmde ik wel eens een operatie bij het Erasmus MC. In dat opzicht kon ik best wat hebben, maar het idee dat ik zélf op die tafel zou liggen, dat ze in mijn heup zouden zagen, dát trok ik niet. Ik bracht het bij God en kreeg echt rust. Waar er gewoonlijk twee operaties nodig zijn, konden bij mij beide heupen op wonderlijke wijze in één keer vervangen worden!”

Opnieuw moet Roland revalideren. En waar de arts tegen hem zei dat hij nooit meer zou kunnen hardlopen, kan hij heel voorzichtig weer een rondje rennen. Als hij in 2023 longontsteking krijgt, komt hij opnieuw tot stilstand. “Ik was zo ziek, kon niet meer werken. Ik zat met allemaal deadlines en voelde een enorme druk. In die worsteling hoorde ik Gods stem. De Vader zei: ‘Het is goed’ en Jezus zei: ‘Want het is volbracht.’ Het echode heen en weer tussen de Vader en de Zoon en weer terug.” Hij is er nog steeds van onder de indruk. Hij probeert zijn ervaring met terugwerkende kracht nog te beredeneren, maar het lukt niet: “Het was er gewoon en ik ervoer zo’n diepe liefde en genade.” 

Al het mijne is het jouwe 
Over ‘Gods stem verstaan’ wil hij nog wel iets delen, maar hij moet er wel flink voor teruggraven. “Ik was pas twintig jaar en studeerde Journalistiek. Een medestudent vertelde dat hij Gods stem kon verstaan. Gewoon in het park. Hij ging onder een boom zitten en God sprak tot hem. Nou, dat wilde ik ook! Dus ik, hup naar het park om er vervolgens gefrustreerd weer uit te komen, want God had niet gesproken. Ik kan er nu smakelijk om lachen, maar toen was ik zwaar teleurgesteld.”

Jaren later heeft hij een soortgelijke ervaring, maar doet hij daarnaast een heel bijzondere ontdekking… “In 2009 wilde ik per se ergens antwoord van God op. Ik was bij een conferentie en ging het bos in, vastbesloten om antwoord te krijgen. Ik bad, las de Bijbel, maar … geen antwoord hè! Achteraf realiseerde ik me dat God al tot mij had gesproken nog vóórdat ik een stap in dat bos had gezet! Toen ik naar het bos liep, kreeg ik meteen de gelijkenis van de verloren zoon in gedachten. Ik ben die gelijkenis in het bos gaan lezen. Het verhaal van de oudste zoon trof me zo. Ik herkende mezelf in hem. Ik had zo veel mensen tot geloof zien komen, allemaal ‘heppie de peppie’. Noem het afgunst, ongenoegen, bitterheid. Het verhaal van de oudste zoon is vanaf dat moment steeds meer tot mij gaan spreken. De vader zegt tegen de oudste zoon: ‘Al het mijne is het jouwe’ en ik realiseerde mij ineens: God ziet mij óók!”

God spreekt anders dan wij vaak denken 
“Gods stem is niet altijd een hoorbare stem”, legt de ondernemer uit. “Het kan ook een gedachte zijn of een Bijbelgedeelte. Zijn stem is vaak anders dan je denkt dat die is. Durf te vertrouwen dat God tot je wil spreken. Het heeft echt met dúrven te maken. Durven stilstaan, ook als je overloopt met deadlines …” En Roland kan het weten: “Ik ben altijd veel te druk en loop achter op mijn planning.” 

Waarom lukt het niet!?
Terug naar de longontsteking. “Dat fantastische gevoel dat God tegen mij gesproken had, verdween natuurlijk weer. Mijn hele leven vind ik het al moeilijk om te ervaren dat God van mij houdt. En mijn worsteling met deadlines, de druk die ik mezelf oplegde en de ‘wie ben ik-vragen’ gingen gewoon weer verder. Het was zó confronterend dat dingen niet lukten. Ik had concentratieproblemen en zag ontzettend tegen dingen op. Ik kwam op een punt dat ik dacht: ‘Óf ik stop met mijn bedrijf of ik neem God serieus en ga Hem iedere keer aanroepen.’ Ik zei tegen God: ‘Wat is hier aan de hand?! Wat is er met mij aan de hand?!’”

Muur van zelfveroordeling
God leidde mij op het spoor van ADD (Attention Deficit Disorder, een aandachtstekortstoornis red.). Ik liet mezelf onderzoeken en bleek inderdaad met deze aandoening te kampen. Ik volgde verschillende trainingen om ermee te leren omgaan. Een van de schokkendste dingen die ik ontdekte: mensen met ADD zijn superstreng voor zichzelf. Ik sta als het ware met een zweep in mijn hand. Het is nóóit goed genoeg. Ik was altijd bang dat klanten weg zouden lopen, dat ik door de mand zou vallen. Die strengheid werd bijna zelfhaat. De rek was er totaal uit, maar toch brokkelde die dikke muur van zelfveroordeling af toen ik eenmaal wist dat ik ADD had. Mijn hele leven die onrust, het weten dat er iets niet klopte en nu wist ik het.” Roland zocht en zoekt daarin naar de geestelijke weg. “God is de eerste met Zijn liefde en genade, maar ik heb de verantwoordelijkheid om te ontdekken hoe ik zelf met de dingen omga. Ik moet Zijn waarheid boven mijn eigen gedachten zetten. Geleidelijk aan leer ik dat.” 

Ik heb iets te bieden!
Het is Rolands diepste wens om mensen te bemoedigen met hoop. “Ik doe veel interviews en vind het iedere keer weer geweldig als mensen hun verhaal met mij delen. Ik heb in mijn bedrijf intussen een focus die helemaal bij me past en zie ook dat God mij hierin zegent. De onzekerheid dat er niemand op mijn diensten zit te wachten, is weg! Ik weet nu: ik heb iets te bieden. Ik ben met de goede dingen bezig en heb verwachting voor de toekomst. Ik kan wat betekenen in Gods koninkrijk!” 

Verscheidenheid bij CBMC
Roland kan wel blijven praten. Van de hak op de tak, maar met bijzonder veel reflectievermogen en doorspekt met liefde. Nou, nog eentje dan. Zijn CBMC-groep in Papendrecht. “Die groep ondernemers voelt als een soort kerk. Ik was er niet naar op zoek, maar ervaar zo veel herkenning. Ik word heel blij van ondernemers die hun geloof in hun business integreren. De ene ondernemer, zoals ik ooit begon bij De Hoop, letterlijk mijn geloof uitdragend en de ander die zijn geloof meer nuchter en praktisch combineert met zijn bedrijf. Hier in de Alblasserwaard hangen ondernemers vaak helemaal niet aan de grote klok dat ze christen zijn, maar ze erkennen de grootheid van God en ondertussen merk je aan alles dat ze christen zijn. Die verscheidenheid vind ik zo mooi! En die zie ik ook bij CBMC. Ik zit in een klankbordgroep van het CBMC-bestuur. Ze vroegen me wat er moet veranderen. Weet je, voor mij hoeft er niet zo veel te veranderen. Mensen met elkaar in contact brengen, lokaal en landelijk, dáár gaat het om. Dat we elkaars verhalen horen, bemoedigen én bemoedigd worden. En”, zo benadrukt hij: “Iedereen heeft iets te vertellen!”

Corona, kapotte heupen, longontsteking. “God heeft mij stilgezet”, sluit de Dordtenaar af. “God heeft het allemaal gebruikt.” Al pratend realiseert hij zich dat de innerlijke heling die daarop volgde eigenlijk veel groter is dan de fysieke heling waar hij zo op hoopte. Alle eer aan God. 

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier keer per jaar Business Contact magazine.

LEES MEER

Impact Stories

meer

Lezen

Dit artikel verscheen in Business Contact.
Vraag een gratis proefexemplaar aan of
neem een een abonnement en ontvang
vier keer per jaar Business Contact magazine.

49 per jaar

BIJ CBMC AANGESLOTEN

Bedrijven