Je komt uit Rijssen, het christelijke bolwerk van Twente, en je vader runt pop-upstores voor kledingverkoop aan christenen. Wat doe je dan? Netjes in het spoor lopen natuurlijk en je vader opvolgen. Tot de storm opsteekt … Sander Modderkolk (40) laat God nu de beslissingen in zijn leven en business nemen. Oók als Hij vraagt om een miljardair te zeggen dat die president moet worden.
“Vroeger gingen we letterlijk het land in, met de vrachtwagen vol kleding naar pop-upstores”, schetst Sander. “Dat liep goed. Van Goes tot Geldermalsen, van Damwoude tot de Veluwe – het zag er altijd zwart van het volk als we kwamen. We deden alles zelf, zoals kleding inkopen, laten maken en verkopen; hierdoor bleven we wel vrij klein en beperkt. Het voelde in die tijd alsof dit bedrijf, Remo Fashion, een opstap was naar andere dingen.” Maar hoe? Hij had geen idee.
Van kleding naar vastgoed
De Rijssenaar praat erover alsof het in zijn jeugd was. Toch speelde dit nog geen twee jaar geleden. Voor hem lijkt het echter al een mensenleven terug. Inmiddels opende hij namelijk een investeringsfund, leidt hij met dat geld projecten in Brazilië én verhuist hij daar binnenkort naartoe. “We doen er vastgoedprojecten, verkavelen grond en zijn er projectontwikkelaar. We maken dan ook beveiligde community’s (omheinde leefgemeenschappen, red.), appartementengebouwen en zelfs een shoppingcenter.”
Juiste moment, juiste mensen
Waar die omslag vandaan komt? Sander kan niet een cruciaal moment aanwijzen; hij ziet het meer als door God gestuurde veranderingen. “Mijn vrouw komt uit Brazilië. Als we daarnaartoe gingen, zag ik altijd veel kansen voor kleine bouwprojecten; kansen waar we niets mee deden…” Op een gegeven moment voelt de ondernemer echter dat hij er wél wat mee moet. Kort vóór de coronapandemie vertelt hij hierover aan vrienden. Een aantal van hen zegt meteen: ‘Als je dat doet, willen we meedoen.’ In heel korte tijd komt hij daarna in contact met de juiste mensen en start de projectontwikkeling.
Doorgaan of het roer om?
Ondertussen breekt de pandemie los en kan hij niet meer met zijn kleding op pad. Ondanks veel onduidelijkheid voelt Sander echter heel sterk vrede in zijn hart. “Ik wist: God zorgt voor ons.” Kort daarna lanceert hij een webshop, zodat de kledingverkoop door kan. Mede dankzij automatisering redt het personeel zich vervolgens goed zonder hem. Dat geeft tijd voor de projectontwikkeling, ook al voelt het als een moeilijke keus. “De kledingverkoop was een concept dat mijn vader 25 jaar geleden had opgezet en goed werkte. Dat loslaten was een proces.”
Alles andersom doen
De resultaten zijn echter verbluffend, op alle fronten. “Als je je overgeeft, vult God je tijd, ideeën en connecties in. En echt álles doe ik nu net andersom: niet meer zoeken naar kansen of projecten, ze komen nu van alle kanten op mijn pad. Als God wil dat ik iets doe, laat Hij het me zien en dán pas doe ik het. Zonder Hem wil ik niets meer doen, zakelijk, privé, geestelijk.”
De gelijkenis met de bamboeplant
De Rijssenaar maakt de vergelijking met een bamboeplant, die vier jaar lang niet zichtbaar groeit, alleen onder grond. “Het vijfde jaar schiet ‘ie vijfentwintig meter de lucht in. Dat gevoel heb ik ook; ik heb mede door de CBMC-training ‘Gods stem verstaan in de business’ de laatste twee jaar meer geleerd dan in de vijftien daarvoor. Zelfs mijn vrachtwagen heb ik inmiddels verkocht, dus ik kan ook niet meer terug. De webshop draait wel door, maar hier ben ik nog maar heel weinig nodig.”
Met je gezicht over de grindtegels
Makkelijk vindt de ondernemer zijn leven echter niet. “Maar ik ben heel dankbaar voor alle crises. Die brachten me dichter bij God.” Eentje daarvan was kort nadat hij de zaak van zijn vader overnam. “Ik had net een cursus gedaan over groeiondernemingen en dacht het allemaal wel te weten. God was er wel, maar voor mij op de achtergrond. Het was meer: ‘Dit doe ik; God, zegen het maar.’” En juist toen ging het mis. Na een compleet verkeerde inkoop en samenloop van omstandigheden raakte hij alles wat er op zijn bankrekening stond in één klap kwijt. Zijn vader sprong toen bij, anders had hij het niet gered. “Het zette me stil. Ik merkte dat ik wás, wat ik had of bereikte. Als je dan alles dreigt kwijt te raken, ben je dus ook niks meer…” Inmiddels stelt de nuchtere Tukker: “Wanneer je soms met je gezicht over de grindtegels gaat, kom je weer met beide voeten op de aarde en krijg je een nederige houding.”
Iemand tippen als president?
Sindsdien gebruikt God hem veel voor profetieën bij situaties van anderen. Zoals kortgeleden, toen een zakenrelatie in Miami hem meenam naar de christelijke miljardair Pablo Marçal. “Onderweg sprak God tot mij om de miljardair een boodschap te geven. Namelijk dat hij een andere roeping heeft: gaan voor het presidentschap van Brazilië. Ik vroeg nog: ‘Heer, heb ik dat wel goed? Bevestig dit alstublieft.’” Daarna begon hij te huilen en ervoer hij de Heilige Geest; zo wist hij dat het goed zat. Even later trof hij Marçal. “Daar sta je dan als eenvoudige jongen uit Twente, in één van de duurste huizen in Miami, met zo’n boodschap. Dan voel je je heel klein.”
Haperende wifi met God
Later bleek dat de miljardair als tiener al bezig was met het presidentschap. “Door wat ik zei, ontkiemde een zaad in zijn hart. Na mij kreeg hij dezelfde boodschap nog elf keer. Inmiddels is Marçal zijn 27 bedrijven aan het klaarmaken om voor het presidentschap te gaan.” Dit soort situaties maakt hij nu geregeld mee. “Vroeger zag en hoorde ik ook heel vaak bepaalde dingen, maar had ik niet door dat de Heilige Geest aan het praten was. Nu herken ik ze en gehoorzaam ik. Vergelijk het met een moderne ICT-verbinding: vroeger had ik een wificonnectie met God die af en toe haperde en af en toe helder was. Nu ligt er glasvezel.”
Over comfortzones en gehoorzaamheid
De ondernemer daagt iedereen uit: “Als God iets van je vraagt en je doet het, groei je. Wat kan er nou gebeuren? In het ergste geval kijken mensen je oncomfortabel aan. Nou en!” Ondertussen maakt de familie Modderkolk zich – ingegeven door God – op om te verhuizen naar Brazilië. “Wat ik geleerd heb: ik wil altijd gehoorzamen. Of het comfortabel is of niet, maakt me niet meer uit. Ik hoop dat lezers door mijn verhaal aangespoord worden óók uit hun comfortzone te gaan.”
TEKST: LOES GROOTERS/PARTNERS IN TEKST | BEELD: PAULIEN WILKINSON
Meer lezen? Dit artikel verscheen in Business Contact. Vraag een gratis proefexemplaar aan of neem een een abonnement en ontvang vier ik per jaar Business Contact magazine.